Flašíková Beňová: Oznamovateľov korupcie nesmieme spochybňovať ani kriminalizovať

NETKY.SK • 14 Február 2017, 09:49 • 2 min
Flašíková Beňová: Oznamovateľov korupcie nesmieme spochybňovať ani kriminalizovať

BRATISLAVA - V rámci dnešného rokovacieho dňa sa bude plénum Európskeho parlamentu (EP) venovať ochrane finančných záujmov Európskej únie (EÚ). Dôležitá je pritom predovšetkým ochrana oznamovateľov podvodov. Tá je nevyhnutným krokom v boji proti korupcii, odhaľovaniu konfliktu záujmov či akémukoľvek zatajovaniu podobných skutočností.

slovakia

left justify in out

Takýmto ľuďom musí byť poskytnutá pomoc a ochrana pred akýmikoľvek odvetnými opatreniami. „Znamená to aj vyvarovať sa nátlaku, spochybňovania, či dokonca ich kriminalizácie. Platí to aj v prípade, ak by sa mýlili. Svojím konaním totiž upozorňujú na zneužívanie právomocí a v konečnom dôsledku pomáhajú zachovaniu dôveryhodnosti inštitúcií tak na národnej, ako aj EÚ úrovni,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová.

 

Zákonnosť používania európskych finančných prostriedkov majú pritom v prvom rade zaisťovať členské štáty, ako ich prijímatelia. „Potrebná je, samozrejme, napríklad aj úzka spolupráca s Európskym úradom pre boj proti podvodom. Okrem toho majú k dispozícii celý rad rôznych nástrojov. Výsledky v rámci jednotlivých krajín však často nie sú uspokojivé,“ priblížila europoslankyňa.

 

Na Slovensku je napríklad niekoľko rokov účinný zákon, ktorý rieši ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. „Objavujú sa však hlasy, že sú napriek tomu chránení nedostatočne. Aj preto je ľudí, ktorí sa odvážia niečo povedať, stále len nepatrné množstvo,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona