Flašíková-Beňová odmieta zrýchlené prijímanie asociačnej dohody s Ukrajinou

NETKY.SK • 11 September 2014, 12:40 • 2 min
Flašíková-Beňová odmieta zrýchlené prijímanie asociačnej dohody s Ukrajinou

BRUSEL - Zrýchlené konanie v prípade asociačnej dohody s Ukrajinou by bolo kontraproduktívne: bol by to unáhlený krok, ktorý by spôsobil, že ukrajinské politické elity nebudú dostatočne motivované na realizáciu vnútorných reforiem, ktoré sú v prípade ich snáh o vstup do EÚ viac ako nevyhnutné, uviedla dnes slovenská europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia slovenskej europoslankyne vnútornú nejednotnosť a napätie na Ukrajine nie je možné vyriešiť prísľubom jej urýchlenej integrácie do EÚ. "Krajina v súčasnosti musí plniť obrovské množstvo domácich úloh, ktorým sa tamojší politici desiatky rokov nevenovali. Akékoľvek plané sľuby týkajúce sa jej rýchlejšieho zaradenia sa do európskych štruktúr sú unáhlené a neprospievajú riešeniu prebiehajúceho konfliktu," zdôraznila Flašíková-Beňová. 

 

Zároveň pripomenula, že voči zrýchlenej procedúre týkajúcej sa asociačnej dohody s Ukrajinou vystúpila veľmi kriticky v rámci rokovania sociálnodemokratickej frakcie v EP na túto tému.

 

Zdôraznila, že Ukrajina nespĺňa veľké množstvo európskych štandardov, týkajúcich sa napríklad ľudských práv, ochrany národnostných menšín i mnohých ďalších. "Ten zoznam je priveľmi dlhý a jeho riešenie hlavne nie je a myslím si, že dlho ani nebude na programe dňa," poznamenala europoslankyňa. 

 

Ako ďalej uviedla, zrýchlenú procedúru zároveň nemožno pokladať za správny signál z hľadiska riešenia konfliktu vo východnej časti krajiny, pretože súčasné formálne prímerie je podľa nej len jedným z nástrojov, a nie výsledkom mierových snáh na východe Ukrajiny.

 

"Najväčšou úlohou ukrajinských politikov aj smerom k nadchádzajúcim voľbám je usporiadať systém tak, aby boli schopní garantovať dlhodobý mier na celom území krajiny. Mávanie európskou vlajkou im v tom v danej situácii nepomôže," skonštatovala poslankyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona