Flašíková Beňová: Nové technológie musia prispievať k rozvoju demokracie

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 10:33 • 2 min
Flašíková Beňová: Nové technológie musia prispievať k rozvoju demokracie

BRATISLAVA - Rozvoj a využívanie informačných a komunikačných technológií prináša zásadné zmeny vo fungovaní moderných spoločností. Spôsobujú technologickú revolúciu s priamym vplyvom na politickú sféru. Sociálne siete a s nimi súvisiace nástroje digitálnej komunikácie obmedzili monopol tradičných médií a ich funkciu spájania občanov s politikou.

slovakia

left justify in out

Záplava informácií s často pochybnými zdrojmi podporila nárast nedôvery ľudí vo fungovanie spoločnosti a jej inštitúcií. "Demokracia sa však nemôže ocitnúť v defenzíve, musíme len úspešnejšie bojovať s dezinformáciami. Nové technológie nám dávajú obrovské možnosti na jej rozvoj prostredníctvom prehĺbenia spolupráce medzi verejnosťou a politikou," uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Občania môžu byť už dnes oveľa výraznejšie zapojení do rozhodovacieho procesu, čím sa zvyšuje jeho kvalita, transparentnosť a legitimita.

 

"Priame zapojenie sa ľudí do politickej debaty je vítané a potrebné na všetkých úrovniach, od lokálnej po európsku. Musí však byť vecné a na základe znalosti overiteľných faktov. Nie vo forme šírenia nepravdivých výmyslov a nenávisti," povedala poslankyňa. Na to je podľa nej nevyhnutná podpora vzdelávania, kritického myslenia, zlepšovania počítačových zručností a digitálnej gramotnosti obyvateľstva. Možnosťami rozvoja a potenciálom elektronickej demokracie v Európskej únii sa bude dnes zaoberať plénum Európskeho parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies