Flašíková Beňová: Národnosť ako dôvod pre nižšiu mzdu je neobhájiteľný nezmysel

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 10:03 • 2 min
Flašíková Beňová: Národnosť ako dôvod pre nižšiu mzdu je neobhájiteľný nezmysel

BRATISLAVA - Jednou z hlavných zásad v rámci Európskej únie (EÚ) je voľný pohyb pracovníkov. Patrí medzi štyri základné slobody, na ktorých je založený jednotný trh. Napriek tomu existujú prekážky, ktoré slobodný pohyb obmedzujú. Možnosťami ich odstraňovania sa bude dnes zaoberať plénum Európskeho parlamentu (EP).

slovakia

left justify in out

Členské štáty musia odstrániť akúkoľvek vzájomnú diskrimináciu na základe národnosti, či štátnej príslušnosti. "Ide o princíp európskeho občianstva. Žiadne rozdiely sa nesmú robiť v pracovných podmienkach ani v odmeňovaní," zdôraznila poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Rovnaká odmena za rovnakú prácu musí byť samozrejmosťou. "Národnosť, ako dôvod pre nižšiu mzdu je neobhájiteľným nezmyslom," uviedla europoslankyňa.

 

Zabrániť treba aj vyhosťovaniu občanov iných členských krajín len kvôli tomu, že im skončila platnosť pracovnej zmluvy. Lepšiu koordináciu si v záujme zabránenia dvojitého zdanenia pracovníkov vyžadujú aj daňové systémy a rámce jednotlivých štátov. "Nevyhnutný je zároveň dôsledný monitoring, ako aj primerané postihovanie nedodržiavania týchto pravidiel," uzavrela Monika Flašíková Beňová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies