Flašíková Beňová: Mogherini musí predstaviť nástroje na elimináciu teroristov z Daíš

NETKY.SK • 20 Január 2016, 09:25 • 2 min
Flašíková Beňová: Mogherini musí predstaviť nástroje na elimináciu teroristov z Daíš

BRATISLAVA - Súčasťou dnešnej rozpravy Európskeho parlamentu (EP) bude aj vyhlásenie Vysokej predstaviteľky Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Frederici Mogheriniovej. Bude sa týkať doložky o vzájomnej obrane, respektíve vojenskej pomoci, medzi členskými štátmi v prípade, že sa jeden z nich stane na svojom území obeťou ozbrojenej agresie.

slovakia

left justify in out

Článok 42, ods. 7 Zmluvy o Európskej únii (EÚ) bol použitý po prvý krát v histórii v nadväznosti na minuloročnú novembrovú masakru v Paríži. "Podpredsedníčka Európskej komisie nás musí detailne oboznámiť s možnosťami praktického uplatnenia tohto nástroja. Mal by prispieť aj k budovaniu väčšej solidarity a rozvoja v rámci bezpečnostnej politiky EÚ," uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Bude sa to týkať len niekoľkých konkrétnych oblastí európskej bezpečnosti.

 

Predovšetkým to súvisí so snahou o užšiu spoluprácu, nevyhnutnú pre účinnú prevenciu a eliminovanie odporných, barbarských, teroristických činov náboženských extrémistov hlásiacich sa k Daíš na území Európy. "Cieľom tak nie je budovanie akýchsi spoločných ozbrojených síl. Súčasťou však musí byť napríklad lepšia koordinácia činností a úloh európskych spravodajských zložiek," priblížila europoslankyňa. Snahy Komisie v oblasti bezpečnosti podľa nej musia viesť aj k logickému zlepšeniu a časom tiež upevneniu postavenia Európy v rámci globálnej bezpečnostnej architektúry.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona