Flašíková Beňová: Materská sa nesmie spájať s rizikom chudoby

NETKY.SK • 7 August 2015, 09:40 • 2 min
Flašíková Beňová: Materská sa nesmie spájať s rizikom chudoby

BRATISLAVA - Poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková Beňová kritizuje stiahnutie smernice o materskej dovolenke českou eurokomisárkou pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľa a rodovú rovnosť Věrou Jourovou.

slovakia

left justify in out

Stiahnutie Flašíková Beňová nazvala "veľmi nepríjemným prekvapením". Jourová smernicu stiahla napriek schválenému uzneseniu Európskeho parlamentu, ktorý jednoznačne vyzval Komisiu na obnovenie rokovaní so zástupcami štátov v danej oblasti.

 

Návrh smernice mal pomôcť ženám, aby sa nemuseli rozhodovať medzi materstvom a kariérou. „Mal zlepšiť štandardy z hľadiska ochrany tehotných žien, pracovníčok, ktoré nedávno porodili alebo dojčia. Týmto by prispel k tomu, aby sa ženy nebáli stať matkami len pre možnú diskrimináciu v zamestnaní,“ uviedla Flašíková Beňová. Podľa nej vyznieva v tejto súvislosti "tak trochu groteskne" prísľub eurokomisárky o tom, že na budúci rok predstaví nový kompromisný návrh. „O novej smernici sa začalo diskutovať niekedy v roku 2008. Ak sa bude musieť začať odznova, neviem si ani predstaviť, kedy sa dopracujeme k nejakému konkrétnemu výsledku,“ priblížila

 

Smernica mala motivovať členské štáty prijímať oveľa vyššie štandardy z hľadiska podpory materstva. „Týka sa to napríklad primeraného predĺženia trvania materskej dovolenky, jej navýšenia a istej miery harmonizácie v rámci spoločenstva. Aj z hľadiska zmiernenia súčasného demografického vývoja je pritom dôležité, aby sa materská dovolenka prestala spájať s rizikom chudoby a nedostatku,“ zdôraznila poslankyňa. Zámer Komisie stiahnuť návrh smernice zostáva podľa Flašíkovej Beňovej v absolútnom rozpore so zdravým rozumom. „Má sa tak údajne diať v rámci akéhosi znižovania regulačnej záťaže. Mnoho z existujúcich európskych právnych predpisov pritom vyslovene komplikuje život občana a Komisia sa napriek tomu tvári, aké sú nenahraditeľné. Ak sa však má spraviť niečo pre ženy a matky, príde zrazu k záveru, že by to nebolo efektívne,“ uzavrela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona