Flašíková Beňová: Ľudskoprávna stratégia mala byť prijatá už dávno

NETKY.SK • 21 December 2014, 10:33 • 2 min
Flašíková Beňová: Ľudskoprávna stratégia mala byť prijatá už dávno

BRATISLAVA - Celoštátna stratégia ochrany a podpory ľudských práv na Slovensku mala byť u nás prijatá už dávno, myslí si to europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej uviedla pre agentúru SITA, úroveň ochrany ľudských a občianskych práv súvisí s kvalitou života a demokracie v krajine. "Hystéria a strašenie, ktoré sa okolo nej snažia vyvolávať tzv. aktivisti, sú nepochopiteľné," poznamenala.

 

Ľudskoprávna stratégia má podľa nej ponúknuť základný koncepčný rámec na riešenie mnohých existujúcich problémov v našej spoločnosti. "Zďaleka pritom nejde len o práva LGBTI osôb, ako sa nás niektorí snažia dlhodobo klamlivo presviedčať," poznamenala. Stratégia podľa jej slov upravuje napríklad práva hendikepovaných, čím priamo odpovedá na jednu z požiadaviek tzv. aktivistov a rovnako sa venuje právam dieťaťa. "Na deti a ich ochranu sa pritom odporcovia stratégie odvolávajú snáď najradšej,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu. 

 

Dokument sa podľa nej pripravoval veľmi dlho a jeho výsledná podoba napovie, či sa Slovensko uberá smerom k vyspelej modernej spoločnosti alebo, naopak, niekam inam. "Protesty proti tejto stratégii, na ktorej príprave sa ich organizátori mali navyše možnosť aktívne podieľať, ale aj čoskoro sa konajúce referendum o obmedzení práv malej skupiny ľudí, ktorá ich ešte ani nestihla získať, svedčia o tom, že to bude práve niekam inam,“ myslí si europoslankyňa. Zo Slovenska to vytvára akýsi malý fundamentalistický ostrovček v strede Európy, pripomenula. "Taký, ktorý má z hľadiska ochrany ľudských a občianskych práv veľký problém posunúť sa do 21. storočia,“ vysvetlila. Ako dodala, títo tzv. aktivisti ho naopak chcú potlačiť ešte o veľký kus vzad. Dokument podľa Flašíkovej Beňovej upravuje dôležité oblasti týkajúce sa práv žien, práv starších osôb. "Výhradné upriamovanie pozornosti na jednu čiastkovú tému je jasná demagógia. Navyše, opäť raz účelovo sa prehlbujúca nenávisť v slovenskej spoločnosti,“ uzavrela.

 

V utorok 16. decembra bolo v Bratislave pred Úradom vlády protestné zhromaždenie, jeho organizátormi bolo Fórum života s Alianciou za rodinu. "Prišli sme sem vyzvať vládu, aby sa venovala problémom, ktoré skutočne trápia slovenskú spoločnosť a aby riešila problémy, ktoré trápia zdravotne postihnutých, viacdetné rodiny, rodiny, ktoré trpia nezamestnanosťou či živoria pre nedocenenie a nízke mzdy," vysvetlila na proteste členka výboru pre rodovú rovnosť Renáta Ocilková. Ako pokračovala, protestujúci chcú, aby vláda venovala primeranú pozornosť všetkým, ktorí potrebujú pomoc a ochranu, pretože v ľudskoprávnej stratégii sa nerovnomerne venuje jednotlivým skupinám obyvateľstva. Právam starších ľudí na 14 stranách, predchádzaniu rasizmu a xenofóbie na 12 stranách, právam osôb žijúcich na hranici chudoby na 10 stranách, právam osôb so zdravotným postihnutím na deviatich stranách, zatiaľ čo právam LGBTI ľudí na 105 stranách, pripomenula. 

 

Celoštátna stratégia ochrany a podpory ľudských práv na Slovensku poputuje po troch rokoch práce na rokovanie vlády. Ľudskoprávna rada vlády ju v pondelok 1. decembra prijala a odporučila vláde na schválenie. Predseda rady Miroslav Lajčák ju vláde pošle do 31. decembra, ďalej je v kompetencii jej predsedu, kedy ju na rokovanie zaradí. Podľa Lajčáka stratégia nie je ideálnym dokumentom, no je najlepším možným, aký sa v slovenských podmienkach o ľudských právach nachádza. "Prijatím stratégie sa nič nekončí, jej prijatie sú nové výzvy, ktoré pred nami stoja,“ povedal Lajčák po zasadnutí rady 1. decembra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies