Flašíková-Beňová: Ľudia v EÚ už budú pri kúpe dovolenky lepšie chránení

NETKY.SK • 13 Marec 2014, 16:15 • 2 min
Flašíková-Beňová: Ľudia v EÚ už budú pri kúpe dovolenky lepšie chránení

ŠTRASBURG - Slovenská europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD) ocenila, že Európsky parlament (EP) v stredu odsúhlasil zmenu smernice týkajúcej sa cestovných a dovolenkových služieb.

slovakia

left justify in out

Táto zmena podľa nej prináša lepšiu ochranu a garancie pre spotrebiteľa predovšetkým pri nákupe dovolenky cez internet.
      

Poslankyňa pripomenula, že cestovný ruch zohráva v Európskej únii kľúčovú úlohu z hľadiska podpory hospodárskeho rastu, ako aj zvyšovania zamestnanosti. Kvôli zastaranej smernici sa však ľudia, ktorí nakupovali služby v oblasti cestovného ruchu cez internet často stretávali s nepríjemnosťami či už v prípade reklamácií alebo neodôvodeného dodatočného navýšenia cien. Okrem toho trh cestovného ruchu je neustále v pohybe a prináša vždy nové podnikateľské nápady.
      

Pôvodná smernica bola z roku 1990. Jej revízia tak len prirodzene reaguje na súčasné trendy,“ uviedla Flašíková-Beňová. Dodala, že v snahe budovať jednotný európsky trh by cestujúci mali požívať rovnakú ochranu, nezávisle od toho, z ktorého členského štátu pochádzajú. Lebo cieľom harmonizácie pravidiel je pozdvihnutie ochrany spotrebiteľov a nie jej znižovanie. 
     

Cestujúci budú podľa revidovanej smernice mať podľa nej právo za každých okolností odstúpiť od zmluvy pred začatím dovolenky a za primerané storno poplatky.
     

„Tie nebudú môcť byť neúmerne vysoké. V prípadoch, keď je cesta ohrozená mimoriadnymi udalosťami, ako prírodná katastrofa či hrozba vojnového konfliktu, budú mať cestujúci právo ukončiť zmluvu bez akejkoľvek náhrady,“ spresnila poslankyňa. Výnimka nastane podľa nej iba ak takéto ohrozenie existovalo pred samotnou rezerváciou a kupujúci bol o takejto hrozbe upovedomený.
      

Cestujúci budú prostredníctvom tejto smernice lepšie chránení aj voči platobnej neschopnosti organizátora dovolenky.
      

"To znamená vrátenie peňazí, spolu s kompenzáciou, či zabezpečením návratu domov v prípade, že predajca alebo organizátor dovolenky v jej priebehu skrachuje,“ vysvetlila poslankyňa. A dodala, že obmedzené bude aj prípadné dodatočné zvyšovanie ceny zájazdu, ktoré nebude môcť prekročiť osem percent pôvodnej ceny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona