Flašíková Beňová: Inovácie v automobilovom priemysle si vyžadujú aj obmedzenie využívania olova

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 11:32 • 2 min
Flašíková Beňová: Inovácie v automobilovom priemysle si vyžadujú aj obmedzenie využívania olova

BRATISLAVA - Plénum Európskeho parlamentu sa bude dnes zaoberať ekologizáciou automobilového priemyslu. Týka sa to najmä vozidiel po dobe životnosti a ich jednotlivých súčastí, predovšetkým autobatérií.

slovakia

left justify in out

V prípade životného cyklu veľkej časti akumulátorov je pretrvávajúcou výzvou najmä vysoký obsah olova v nich. „Zodpovedajú za drvivú väčšinu jeho globálnej spotreby. Pritom platí, že pri nesprávnom nakladaní má tento ťažký kov fatálne následky na ľudské zdravie, ako aj životné prostredie,“ uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Súčasťou podpory moderného obehového hospodárstva v rámci automobilového priemyslu, preto musí byť väčší dôraz na nové, moderné technológie, ktoré nefungujú na báze olova.

 

„Z hľadiska zamerania ekonomiky ide o kľúčovú oblasť aj pre Slovensko. Cieľom je znižovanie množstva nebezpečného odpadu, obmedzovanie ekologickej záťaže, inovácie a súvisiaci komplexný technologický rozvoj,“ priblížila poslankyňa. Efektívne nakladanie s odpadom v oblasti automotive si tiež vyžaduje riadny zber štatistických informácií o ňom. „Členské štáty tu majú svoje povinnosti, ktoré je však potrebné zjednotiť a zjednodušiť,“ zdôraznila. Netreba tak podľa nej vytvárať žiadnu dodatočnú reguláciu. „Naopak, je nevyhnutné sprehľadniť už existujúcu a motivovať podniky v tomto sektore, aby sa zamerali na riešenia, ktoré sú najšetrnejšie k prírode, no najmä k ľudskému zdraviu,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies