Flašíková Beňová: Európsky parlament sa bude venovať plynovodu Nord Stream 2

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 16:23 • 2 min
Flašíková Beňová: Európsky parlament sa bude venovať plynovodu Nord Stream 2

BRATISLAVA - Úvod tohtotýždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) je venovaný plynovodu Nord Stream 2 a jeho potenciálnemu vplyvu na destabilizáciu trhu so zemným plynom v regióne strednej a východnej Európy. Informovala o tom poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová.

slovakia

left justify in out

EP sa k ohrozeniam, ktoré predstavuje zdvojnásobenie kapacity plynovej rúry pod Baltským morom vyjadril ešte v decembri minulého roku vo svojej správe s názvom Na ceste k energetickej únii. "Jednoznačne z nej vyplynula škodlivosť a negatívny dosah Nord Stream 2 na bezpečnosť a diverzifikáciu dodávok v Európe. Zároveň bola preukázateľne spochybnená jeho hospodárska výhodnosť, keďže súčasná prvá vetva plynovodu, priamo spájajúca Nemecko s Ruskom, je dlhodobo využívaná len približne na polovicu svojej kapacity," priblížila Flašíková Beňová.

 

"Energetická únia bola podľa nej zaradená medzi hlavné ekonomické priority Európskej komisie. Úvahy o Nord Stream 2 jej pritom od začiatku hádžu polená pod nohy. Každá takáto nová trasa by totiž mala ísť na prospech všetkých členských štátov EÚ. Nie ich zbytočne polarizovať, ako sa to deje dnes," zdôraznila europoslankyňa. Na dodržiavanie zásad energetickej únie pri posudzovaní Nord Stream 2 prednedávnom vyzvali aj premiéri deviatich európskych krajín, vrátane Slovenska.

 

"Nová rúra je z pohľadu existujúcej európskej plynovej infraštruktúry nepotrebným nezmyslom. Jej výsledkom by boli len veľké hospodárske škody pre krajiny momentálne tranzitujúce ruský plyn, zvýšenie politického tlaku na Ukrajinu a profit niekoľkých západoeurópskych spoločností pretláčajúcich túto ideu v spolupráci s Gazpromom a, bohužiaľ, aj za výraznej asistencie nemeckej diplomacie a vládnych predstaviteľov," uzavrela Flašíková Beňová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies