Flašíková Beňová: Európska minimálna mzda bude prioritou

NETKY.SK • 23 September 2014, 13:19 • 2 min
Flašíková Beňová: Európska minimálna mzda bude prioritou

BRATISLAVA/BRUSEL - Zástupcovia slovenských zamestnávateľov ani viac ako 10 rokov po našom vstupe do Európskej únie (EÚ) nepochopili dôležitosť primeraného ohodnotenia zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Dôkazom sú ich postoje zo včerajšieho rokovania tripartity, kde pri téme zvyšovania minimálnej mzdy opäť raz strašili úvahami o znižovaní našej konkurencieschopnosti, či likvidácii hospodárstva. Vôbec ich pritom nezaujíma, že úroveň minimálnej mzdy na Slovensku stále nedokáže zabezpečiť príslušným zamestnancom slušný životný štandard. 
     

Primeraný rast minimálnej mzdy je dôležitý nielen z hľadiska sociálneho zabezpečenia, ale zvyšuje aj motiváciu ľudí zamestnať sa. "Obohratá pesnička zamestnávateľov o negatívnych vplyvoch zvyšovania minimálnej mzdy je falošná. Na jednej strane im nevadí brať mnohomiliónové dotácie od vlády a na druhej nie sú ochotní zaplatiť ľudí tak, aby obrazne povedané nemuseli chodiť po žobraní," uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Monika Flašíková Beňová. Výška minimálnej mzdy na Slovensku sa podľa nej musí začať rýchlejšie približovať jej úrovni v iných členských štátoch. "Príkladom nám v tom môže byť Slovinsko, Poľsko, ale aj Chorvátsko, ktoré síce vstúpilo do EÚ len minulý rok, no minimálna mzda tú našu prevyšuje," poznamenala.
     

Už v súčasnosti existujú úvahy o zavedení rovnakej minimálnej mzdy v celej EÚ. "Takáto diskusia momentálne v Európskom parlamente prebieha a je veľmi dôležitá," zdôraznila poslankyňa a dodala, že rozdiely v minimálnej mzde v rámci Únie sa musia postupne odstraňovať. "Európska minimálna mzda sa niektorým v súčasnosti môže zdať ako nedosiahnuteľná, no v budúcnosti sa stane jednou z priorít. V tejto súvislosti pripravujeme deklaráciu, ktorá vyzýva Európsku komisiu na podniknutie konkrétnych krokov v tejto oblasti," uzavrela poslankyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona