Flašíková Beňová: Ekonomický kolaps Ukrajiny by bol katastrofou

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 11:12 • 2 min
Flašíková Beňová: Ekonomický kolaps Ukrajiny by bol katastrofou

BRATISLAVA - Ekonomický kolaps Ukrajiny by bol katastrofou a viedol by k nárastu popularity tamojších extrémistov. Pomoc zo strany EÚ je tak nevyhnutnosťou. Tvrdí to poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) vo svojom stanovisku, ktoré poskytla agentúre SITA.

slovakia

left justify in out

Upozorňuje, že dnes bude Európsky parlament rozhodovať aj o finančnej pomoci Ukrajine vo výške 1,8 miliardy eur. Ako uvádza europoslankyňa, pomoc bude súčasťou programu, ktorý zastrešuje Medzinárodný menový fond.

 

Ukrajina a jej vláda sú v súčasnosti podľa Flašíkovej Beňovej vo veľmi ťažkej pozícii, napriek tomu musia byť jej predstavitelia schopní garantovať hmatateľné výsledky. "Finančná solidarita Európskej únie musí ísť zarovno s reformným úsilím tejto krajiny,“ uviedla. Upozorňuje, že situácia na Ukrajine je z veľkej časti spôsobená takzvanou hybridnou vojnou a s ňou súvisiacim ekonomickým poklesom. „Na vine sú však aj pretrvávajúce hriechy vo forme obrovskej miery korupcie či absolútne nefunkčného verejného sektora. S tými sa, bohužiaľ, stále nič nerobí,“ tvrdí Flašíková Beňová.

 

Podľa nej Európska únia, ale aj iné medzinárodné inštitúcie definovali nespočetné množstvo oblastí, ktorých sa reformy na Ukrajine musia týkať. Sú to napríklad nevyhnutná zmena štruktúry hospodárstva, zvýšenie jeho konkurencieschopnosti či akútne zníženie energetickej náročnosti, uvádza sa v stanovisku. „Na oplátku však potrebujeme vidieť postupné plnenie domácich úloh, ku ktorým sa však tamojšia politická garnitúra stále nevie poriadne rozhýbať,“ uzavrela poslankyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies