FL: V jarnej časti na lavičke slovenskí tréneri a Nemec Marič

NETKY.SK • 26 Február 2015, 08:44 • 2 min
FL: V jarnej časti na lavičke slovenskí tréneri a Nemec Marič

BRATISLAVA - Pred jarnou časťou najvyššej slovenskej futbalovej súťaže, ktorá sa začne celkovo 20. kolom v piatok 27. februára na Pasienkoch duelom ŠK Slovan Bratislava - MŠK Žilina, sú v jedenástich z dvanástich mužstiev hlavní tréneri zo Slovenska. V menoslove figuruje iba jeden zahraničný kouč - Nemec s chorvátskmi koreňmi Tomislav Marič na lavičke Dunajskej Stredy.

slovakia

left justify in out

Počas zimnej prestávky sa udiali štyri zmeny na poste kormidelníka. Futbalistov Senice bude viesť na jar Jozef Kostelník, ktorý od začiatku zimnej prípravy vystriedal Čecha Pavla Hapala. Ten prijal ponuku SFZ a stal sa kormidelníkom slovenskej reprezentácie do 21 rokov. V pozícii šéfa realizačného tímu MFK Košice pre neplnenie zmluvných podmienok skončil český lodivod Radoslav Látal, na jeho miesto prišiel Marek Fabuľa (predtým viedol košickú "rezervu"). V Dunajskej Strede síce začal zimnú prípravu dovtedajší kouč Mikuláš Radványi, od 17. januára ho však nahradil v pozícii trénera FC DAC 1904 rodák z Heilbronnu, spomenutý Tomislav Marič. U nováčika z Podbrezovej 17. februára - neštandardne len desať dní pred štartom jarnej časti Fortuna ligy - ukončili spoluprácu s kormidelníkom Jaroslavom Kentošom. Vedenie "železiarov" načrelo do vlastných radov a trénerskou taktovkou poverilo kvarteto Jozef Mores, Branislav Benko, Mário Auxt, Marek Bažík, pričom hlavné slovo v tomto štvorlístku má prvý menovaný Mores (nemá však trénerskú UEFA Pro-licenciu, pozn.), doterajší koordinátor mládeže v podbrezovskom klube.


Špecifický je prípad, ktorý sa udial v Zlatých Moravciach. V klube od Žitavy prišlo počas zimnej ligovej pauzy až dvakrát k zmene v realizačnom tíme. Prípravu 12. januára začal s mužstvom nový kormidelník Ladislav Totkovič, ktorý vymenil dovtedajšieho trénera Branislava Mráza (ten prijal rolu asistenta, pozn.). Po necelých šiestich týždňoch, iba sedem dní pred začiatkom jarnej ouvertúry Fortuna ligy, však Totkovič skončil svoje pôsobenie v Zlatých Moravciach a na lavičku FC ViOn sa 20. februára opätovne vrátil 41-ročný Branislav Mráz, ktorý viedol tím aj v jesennej časti.


V rámci tohtosezónnych zmien sa menil hlavný tréner dovedna v ôsmich slovenských kluboch (hoci v Zlatých Moravciach iba v rámci zimnej prípravy, v lige povedie na jar mužstvo rovnaký kormidelník ako v jesennej časti, pozn).


Prvé trénerské rošády sa uskutočnili po 13. kole v dvoch kluboch: v tíme úradujúceho majstra ŠK Slovan Bratislava český kouč František Straka uvoľnil miesto bývalému spoluhráčovi zo Sparty Praha, rodákovi z Dolných Kočkoviec Jozefovi Chovancovi a v mužstve FK Dukla Banská Bystrica tiež pre nepresvedčivé výkony a výsledky Norberta Hrnčára rovnako v polovici októbra vystriedal dovtedajší kouč staršieho dorastu na Štiavničkách Štefan Rusnák.


Počas jesene nastala ešte jedna zmena v pozícii šéfa realizačného tímu, a to v Ružomberku. Po odvolaní Ladislava Šimča si v polovici novembra na lavičku klubu spod Čebraťa sadol bývalý kouč slovenskej reprezentácie do 21 rokov Ivan Galád, ktorý viedol ružomberské mužstvo v 18. a 19. kole jesene a tím MFK povedie aj v jarnej časti sezóny 2014/2015.


Z tucta účastníkov najvyššej slovenskej súťaže od začiatku tohto fortunaligového ročníka sú bez výmeny hlavnými kormidelníkmi svojich tímov len štyria tréneri: Adrián Guľa (MŠK Žilina), Martin Ševela (AS Trenčín), Peter Gergely (Spartak Myjava) a Juraj Jarábek (FC Spartak Trnava). Špecifikum je u Branislava Mráza (FC ViOn Zlaté Moravce), ktorého na väčšiu časť zimnej prípravy vystriedal vo funkcii hlavného kormidelníka Ladislav Totkovič.

Prehľad hlavných trénerov v dvanástich tímoch pred začiatkom jarnej časti najvyššej slovenskej futbalovej súťaže Fortuna ligy 2014/2015 (kluby sú uvedené podľa poradia v tabuľke po jesenných 19 odohraných kolách):

MŠK Žilina: Adrián Guľa
AS Trenčín: Martin Ševela
FK Senica: Jozef Kostelník
Spartak Myjava: Peter Gergely
ŠK Slovan Bratislava: Jozef Chovanec
FC Spartak Trnava: Juraj Jarábek
MFK Košice: Marek Fabuľa
ŽP Šport Podbrezová: Jozef Mores
FC DAC 1904 Dunajská Streda: Tomislav Marič (Nem.)
FC ViOn Zlaté Moravce: Branislav Mráz
MFK Ružomberok: Ivan Galád
FK Dukla Banská Bystrica: Štefan Rusnák

Prehľad zmien na poste hlavného trénera vo futbalovej Fortuna lige počas sezóny 2014/2015:
ŠK Slovan Bratislava
František Straka (skončil po 13. kole) - Jozef Chovanec (od 14. kola)

FK Dukla Banská Bystrica
Norbert Hrnčár (skončil po 13. kole) - Štefan Rusnák (od 14. kola)

MFK Ružomberok
Ladislav Šimčo (skončil po 17. kole) - Ivan Galád (od 18. kola)

MFK Košice
Radoslav Látal (skončil po 19. kole) - Marek Fabuľa (od 20. kola)

FK Senica
Pavel Hapal (skončil po 19. kole) - Jozef Kostelník (od 20. kola)

ŽP Šport Podbrezová
Jaroslav Kentoš (skončil po 19. kole) - Jozef Mores (od 20. kola)

FC DAC 1904 Dunajská Streda
Mikuláš Radványi (skončil po 19. kole) - Tomislav Marič (od 20. kola)

FC ViOn Zlaté Moravce
Branislav Mráz (skončil po 19. kole) - Ladislav Totkovič (od začiatku zimnej prípravy 12. januára)
Ladislav Totkovič (skončil ešte počas zimnej prípravy 20. februára) - Branislav Mráz (od 20. februára)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies