FL: Fortuna liga štartuje s dvoma nováčikmi v modeli s 33 kolami

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 09:45 • 2 min
FL: Fortuna liga štartuje s dvoma nováčikmi v modeli s 33 kolami

BRATISLAVA - V sobotu 18. júla štartuje už 23. ročník najvyššej slovenskej futbalovej súťaže v ére samostatnosti, druhý rok pod názvom Fortuna liga. Prvé kolo súťaže sa pre povinnosti slovenských klubov v pohárovej Európe bude hrať v dvoch dňoch.

slovakia

left justify in out

V sobotu v NTC Poprad privíta Ružomberok nováčika zo Skalice, keďže na jeho ihrisku prebieha inštalácia vyhrievanej hracej plochy a len minulý týždeň vysiali nový trávnik. Futbalový sviatok bude v Michalovciach, kde víťaz minulosezónnej 2. DOXXbet ligy privíta majstrovský Trenčín. V treťom súboji soboty DAC Dunajská Streda hostí Senicu. V nedeľu bude v hre trio účastníkov Európskej ligy UEFA 2015/2016, Podbrezová v Brezne privíta Žilinu, Zlaté Moravce doma Slovan a v Myjave sa predstaví v derby dvoch Spartakov Trnava.

 

Titul bude obhajovať Trenčín, ktorý v sezóne 2014/2015 prvýkrát vo vyše storočných klubových dejinách zasadol na slovenský futbalový trón. Skvelú sezónu vyšperkovali zverenci trénera Martina Ševelu aj triumfom v Slovenskom pohári - Slovnaft Cupe. Pod hradom Matúša Čáka sa ale musia pripraviť, že ich tvrdo budú chcieť zosadiť vicemajster a 6-násobný šampión MŠK Žilina či rekordný 8-násobný majster Slovan Bratislava. Z "druhej vlny" môže zaútočiť Trnava, ktorá finišuje s dostavbou modernej arény. Zaujímavé bude sledovať, ako prvé kolá ročníka zvládnu slovenskí reprezentanti v pohárovej Európe. Trenčínu po domácej prehre 0:2 v 2. predkole Ligy majstrov 2015/2016 so Steauou Bukurešť reálne hrozí európska stopka. V 2. predkole Európskej ligy UEFA proti prijateľným súperom nastúpili Žilina (Dacia Kišiňov), Slovan (UC Dublin) a Spartak Trnava (Linfield FC), a keďže prvé zápasy vyhrali, reálne sa rysuje ich postup do 3. predkola a s tým spojená termínová úprava.

 

Situáciu zastabilizovali v Dunajskej Strede, ktorá v minulom ročníku skončila ôsma. "Začíname novú sezónu v novodobých dejinách futbalového klubu. Spokojnosť by bola s umiestnením v prvej šestke, prípadná účasť v medzinárodných pohároch by bola bonusom," povedal pred ligou majiteľ dunajskostredského klubu Oszkár Világi. Pohárové ambície deklarovali v Senici či Ružomberku, hrať pokojný stred tabuľky a vyhnúť sa boju o záchranu by chceli v Myjave, Zlatých Moravciach či Podbrezovej, ktorá skončila v minulej sezóne predposledná, ale bez problémov sa zachránila. Hrať pred plnými tribúnami a zachrániť sa deklaroval nováčik z Michaloviec, etablovať sa medzi elitou a tiež sa zachrániť túži Skalica.

 

V minulej sezóne vypadla dlhmi deptaná Banská Bystrica a pre neplnenie finančných podlžností, čo bolo pod Tatrami vôbec prvýkrát, aj MFK Košice. Tie skončili na šiestom mieste, ale klub z metropoly východu zostal bez licencie na najvyššiu slovenskú súťaž a v ročníku 2015/2016 bude hrať iba druhú najvyššiu súťaž DOXXbet ligu. Odvolací orgán licenčného konania (OOLK) totiž potvrdil rozhodnutie Prvostupňového orgánu licenčného konania (POLK) o neudelení licencie z dôvodu nesplnenia finančných kritérií.

 

Z 12 hlavných trénerov sú štyria zo zahraničia. Dvaja zo susednej Českej republiky povedú nováčikov, Skalicu Aleš Křeček, resp. Michalovce František Šturma. Macedónčan Milko Gjurovski bude sedieť na lavičke Zlatých Moraviec a Chorvát Tomislav Marič.

 

Keďže júnová Konferencia SFZ neodsúhlasila reorganizáciu dvoch najvyšších súťaží, liga sa bude hrať v nezmenenom modeli pozostávajúcom spolu z 33 kôl, každý s každým sa stretne trikrát. Na jeseň sa odohrá 19 a na jar 14 kôl. Posledné jesenné je na programe 5. decembra, prvé jarné už v roku 2016 potom 27. februára. FL vyvrcholí záverečným 33. kolom 28. mája.

 

program 1. kola FL 2015/2016:

sobota 18. júla o 19.00 hod. MFK Ružomberok - MFK Skalica (Kráľovič, Lieskovský, Ferenc, v NTC Poprad), FC DAC 1904 Dunajská Streda - FK Senica (Glova, Mókoš, Žákech), MFK Zemplín Michalovce - AS Trenčín (Marhefka, Chládek, Hrdlička)

nedeľa 19. júla o 17.00 hod. ŽP Šport Podbrezová - MŠK Žilina (Kružliak, T. Somoláni, P. Bednár, v Brezne), o 19.00 Spartak Myjava - Spartak Trnava (Mastiš, Balko, D. Hrčka), ViOn Zlaté Moravce - Slovan Bratislava (Leško, E. Weiss, Špivák)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies