FL: Banská Bystrica na pokraji krachu, Rusnák so slzami v očiach

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 11:50 • 2 min
FL: Banská Bystrica na pokraji krachu, Rusnák so slzami v očiach

BANSKÁ BYSTRICA - Futbalový klub Dukla Banská Bystrica po takmer dvanástich rokoch opúšťa najvyššiu súťaž.

slovakia

left justify in out

Vstúpil do nej v roku 2003 a ako nováčik v tej sezóne dosiahol najlepší výsledok v histórii. Dukla obsadila pod majiteľom Jánom Kováčikom, súčasným prezidentom Slovenského futbalového zväzu, konečné 2. miesto. V Pohári UEFA následne v roku 2004 postúpila cez dve predkolá do hlavnej súťaže, kde pod vedením trénera Ladislava Molnára stroskotala až na portugalskom klube Benfica Lisabon. V ďalšom súťažnom ročníku 2004/2005 opäť zaznamenala úspech: v konečnom ligovom účtovaní skončila Dukla na 3. priečke a druhýkrát v histórii získala aj Slovenský pohár (premiérovo v roku 1981, pozn.). Výkonnostný a predovšetkým výsledkový prepad nastal v Banskej Bystrici až v sezóne 2012/2013.


"Ostatné tri roky sme sa zachraňovali. Konkrétne predvlani dve kolá pred koncom sezóny v Trnave, vlani sme boli najhorším mužstvom na jar a hneď na jeseň tejto sezóny sme skončili poslední, no a teraz na jar sme tiež poslední,“ rozhovoril sa po utorkovej domácej prehre s AS Trenčín (0:1) v zápase 31. kola Fortuna ligy pri bilancovaní aktuálny tréner Banskej Bystrice Štefan Rusnák, ktorý mužstvo spod Urpína nezachránil v najvyššej súťaži. Nemyslí si však, že neúspech je iba výsledkom tejto sezóny 2014/2015. "To, čo sa dialo v klube tri roky, je výsledkom tohto pádu. Je len teraz otázka na ľudí, čo sú za to zodpovední, alebo majú možnosť tento klub podržať, či vykročíme správnou cestou. Lebo bez akýchkoľvek pravidiel, podmienok a prístupu k hráčom, trénerom a všetkým, čo tu je, to nepôjde, pretože futbal vám to vráti. Mne je iba ľúto, že sme na to všetko zostali sami. Tak ako hráči bojovali, mal bojovať aj niekto iný, alebo sa aspoň pokúsiť bojovať ďalej," doplnil smutným hlasom Š. Rusnák.


Banskobystričania figurovali po jesenných 19 odohraných kolách tohto súťažného ročníka na poslednom 12. meiste so 16 bodmi horším skóre za MFK Ružomberok. Počas zimy neuskutočnili veľké nákupy nových futbalistov do mužstva. To sa viac oslabilo ako posilnilo. Navyše vedenie klubu zo Štiavničiek nevyrovnalo všetky záväzky voči svojim bývalým hráčom, čo sa odzrkadlilo aj v minulotýždňovom rozhodnutí disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu, ktorá rozhodla o odobraní troch bodov FK Dukla Banská Bystrica za nevyrovnané podlžnosti voči bývalému hráčovi Pavlovi Jurčovi. "Nebojím sa povedať, že prestupová politika do klubu i z klubu nefungovala. A čo je najhoršie, dôvera medzi hráčmi, trénermi a funkcionármi sa naštrbila. Prišiel som sem pred tridsiatimi rokmi. Bol to klub založený na kamarátskych, priateľských až rodinných vzťahoch. Toto všetko sa narušilo. Odchádzajú odtiaľto ľudia, ktorí tu dvadsať-tridsať rokov pracovali a dnes nemajú pekné slovo na Duklu, čo ma najviac štve. Bohužiaľ, prepáčte, nemôžem...," nedopovedal 43-ročný kormidelník Banskej Bystrice Štefan Rusnák a so slzami v očiach opustil miesto, kde poskytoval médiám tento rozhovor.


Situáciou vo futbalovej Dukle sa v utorok zaoberalo aj mestské zastupiteľstvo v Banskej Bystrici. Poslanci absolvovali pomerne ostrú diskusiu, v ktorej vyjadril najvážnejšie obavy predovšetkým nezávislý poslanec Milan Smädo: "Futbalový klub je tesne pred krachom. Dukla je v nelichotivom stave. Ide o súkromnú spoločnosť, ktorá vyžaduje od nás uznesenie do konca mája ohľadom rekonštrukcie štadióna SNP na Štiavničkách. Mesto musí dať stanovisko, či získa štadión a bude sa môcť uchádzať o štátnu dotáciu 2,4 milióna eur. Rokovania prebiehajú, no je tu problém, či vôbec dostane FK Dukla licenciu na druhú ligu. Otázne je, kde skončí aj 800 mladých futbalistov, mesto by sa malo o nich postarať."


Rokovania primátora Banskej Bystrice Jána Noska s ministrom obrany SR Martinom Glváčom dopadli tak, že štadión SNP by mohol prejsť do dlhodobého prenájmu mestu. To by sa následne mohlo uchádzať o štátnu dotáciu a zároveň do tohto majetku aj spoluinvestovať povinných 1,5 milióna eur. Týmto návrhom však nie je nadšený prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik. "V zmysle uznesenia výjazdového rokovania vlády SR v Banskej Bystrici musíme nájsť spôsob, ako má prejsť štadión na mesto. Slovenský futbalový zväz preferuje, aby prešiel do majetku mesta. Dlhodobý nájom nie je pre Jána Kováčika prijateľný. Budeme sa ho však snažiť do konca mája presvedčiť, aby akceptoval dlhodobý prenájom štadióna. Termín je šibeničný, no musíme dať do konca mája zväzu jasné stanovisko," tvrdí banskobystrický primátor Ján Nosko, ktorého zastupiteľstvo zaviazalo, aby na budúci týždeň uskutočnil okrúhly stôl za účasti Jána Kováčika - toho poslanci stále považujú aj za majiteľa FK Dukla.


Na tomto rokovaní či v diskusii by sa mali zúčastniť futbalové osobnosti a zástupcovia klubov v meste ako aj vybraní mestskí poslanci. Témou má byť budúcnosť futbalu pod Urpínom. V súčasnosti žiadny zákon v Slovenskej republike nedovoľuje armáde ani ministerstvu obrany predávať majetok, ktorý nie je nadbytočný. Aj preto sa uvažuje iba o alternatíve dlhodobého prenájmu štadióna SNP na Štiavničkách a následnej štátnej investície prostredníctvom zmluvy so Slovenským futbalovým zväzom.


FK Dukla Banská Bystrica má po utorňajšej tesnej domácej prehre na predposlednú Podbrezovú nedostihnuteľné sedembodové manko. Pre mužstvo zo Štiavničiek to znamená po dvanástich sezónach účinkovania medzi slovenskou elitou definitívu zostupu do II. ligy nehľadiac ani na spomenuté minulotýždňové rozhodnutie disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu odrátať Dukle po skončení tohto súťažného ročníka 2014/2015 tri body za nevyplatené financie bývalému hráčovi Pavlovi Jurčovi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies