Fitch zhoršila výhľad ratingu Grécka zo stabilného na negatívny

NETKY.SK • 17 Január 2015, 13:33 • 2 min
Fitch zhoršila výhľad ratingu Grécka zo stabilného na negatívny

ATÉNY - Agentúra Fitch Ratings v noci na dnes zhoršila výhľad ratingu dlhodobých úverových záväzkov Grécka v zahraničnej aj domácej mene zo stabilného na negatívny.

slovakia

left justify in out

Odôvodnila to politickou neistotou. Zhoršenie výhľadu signalizuje, že agentúra môže v budúcnosti znížiť Grécku ratingovú známku. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
      

Fitch zatiaľ ponechala rating dlhodobých nezabezpečených záväzkov krajiny v domácej aj v cudzej mene na stupni B, ktorý sa nachádza v špekulatívnom, neinvestičnom pásme. Aj rating krátkodobých záväzkov v cudzej mene ponechala na úrovni B a stropný rating potvrdila na stupni BB.
      

Fitch zhoršila výhľad gréckeho ratingu len týždeň pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia 25. januára. Prieskumy naznačujú, že v nich vyhrá krajne ľavicová strana Syriza, ktorá si udržiava 3-% náskok pred terajšou vládnou Novou demokraciou. Syriza je pritom známa negatívnym postojom k úsporným opatreniam, ktoré požadujú od Grécka veritelia. Ich cieľom je ozdraviť verejné financie aj ekonomiku.
      

Líder strany Syriza Alexis Tsirpras v rámci kampane pred voľbami vyzval veriteľov, aby odpísali časť z gréckeho dlhu. Sľúbil voličom, že zastaví úsporné opatrenia a začne rokovať o zmene úverových podmienok.
      

Fitch sa vzhľadom na vývoj na politickej scéne obáva, že Grécku hrozia problémy s financovaním a návrat do recesie.
      

A hoci podľa Fitch stále existuje pravdepodobnosť, že nová grécka vláda a veritelia sa nakoniec dohodnú, pretože obe strany majú na tom záujem, ich rokovania budú komplikované. Oba "tábory" majú totiž veľmi rozdielne názory, o čom svedčia ich vyhlásenia.
      

Syriza síce od roku 2012 zmiernila svoje radikálne postoje a dnes už podporuje zotrvanie Grécka v eurozóne. Sľúbila tiež, že bude udržiavať primárny rozpočtový prebytok a uhrádzať záväzky Grécka voči Medzinárodnému menovému fondu a súkromným veriteľom. Ale program privatizácie sa s veľkou pravdepodobnosťou zastaví, a zrejme neodolá tlakom na zvýšenie platov vo verejnom sektore.
      

Existuje tiež riziko, že v Grécku sa budú tento rok konať ďalšie predčasné voľby. Rokovania s veriteľmi ešte prehĺbia rozdiely nielen medzi politickými stranami, ale aj vo vnútri strán a môžu spôsobiť rozpad krehkej vládnej koalície. Prípadne sa môže stať, že víťaz volieb nebude schopný zostaviť koaličnú vládu, ako sa stalo už v roku 2012. Grécko sa tak ocitne v patovej situácii, čo v kombinácii s nedostatkom finančných zdrojov bude mať za následok zhoršenie tak finančnej, ako aj ekonomickej situácie. Problémy s likviditou totiž ohrozia aj zotavovanie hospodárstva.
      

Grécka ekonomika pritom len vlani prekonala recesiu, po šiestich rokoch poklesu. Fitch odhaduje, že hrubý domáci produkt (HDP) Grécka minulý rok vzrástol o 0,5 % a tento rok by sa mal zvýšiť o 1,5 %.
      

Fitch v máji preskúma rating Grécka, a ak sa situácia v krajine zhorší, zníži mu známku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies