Fitch potvrdil rating Slovenska na A+

NETKY.SK • 21 Február 2015, 07:38 • 2 min
Fitch potvrdil rating Slovenska na A+

BRATISLAVA - Medzinárodná ratingová agentúra Fitch v piatok potvrdila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Slovenska.

slovakia

left justify in out

Dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej a domácej mene potvrdila na stupni A+ a krátkodobý emisný rating v zahraničnej mene na úrovni F1. Agentúra zároveň potvrdila stropný rating Slovenska na stupni AAA. Výhľad ratingov je stabilný.


Ako uviedla agentúra Fitch, potvrdenie ratingov odzrkadľuje pevné postavenie Slovenska, podporené členstvom krajiny v EÚ a v eurozóne. To pomohlo prilákať zahraničných investorov obnoviť rast hrubého domáceho produktu (HDP) po kríze v roku 2009. Fitch očakáva, že po prudkom raste sa dlh vlády ustáli okolo úrovne 55 % HDP.


Vlaňajší rast HDP o 2,4 % podľa agentúry ťahal najmä domáci dopyt podporený klesajúcimi cenami. Nárast exportu brzdilo spomalenie dovozu do kľúčových krajín Európy, najmä Nemecka. Postupný rast európskych ekonomík a ďalší nárast domáceho dopytu podľa agentúry vytiahne na budúci rok rast HDP na 3 %.


Na tento rok Fitch predpovedá Slovensku deficit na úrovni 2,8 % HDP, čo je pokles o 0,1 percentuálneho bodu oproti vlaňajšku. Slovensko by v strednodobom horizonte malo udržať deficit pod 3 % HDP. Vzhľadom na parlamentné voľby v marci 2016 však Fitch neočakáva žiadne ďalšie reformy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies