Fitch podľa očakávania zvýšila rating Lotyšska o jeden stupeň

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 10:24 • 2 min
Fitch podľa očakávania zvýšila rating Lotyšska o jeden stupeň

RIGA - Medzinárodná agentúra Fitch zvýšila rating dlhodobých záväzkov Lotyšska v zahraničnej mene o jeden stupeň na BBB+ z BBB so stabilným výhľadom. Dôvodom je prijatie pobaltskej republiky do eurozóny od 1. januára 2014. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ministri financií Európskej únie v utorok (9.7.) podľa očakávania formálne schválili zavedenie eura v Lotyšsku. Fitch už v máji naznačila, že zlepší krajine ratingovú známku, keďže vstup do menovej únie zvýši jej dôveryhodnosť. Aj agentúra Standard & Poor's už pred mesiacom zvýšila Lotyšsku rating o jeden stupeň na BBB+ po tom, ako Európska komisia odsúhlasila vstup krajiny do eurozóny.

Lotyšský premiér Valdis Dombrovskis po nástupe do úradu v roku 2009 označil splnenie podmienok na zavedenie eura v krajine za prioritu svojej vlády. A to aj napriek tomu, že zhruba polovica obyvateľov je podľa najnovšieho prieskumu proti vstupu Lotyšska do eurozóny pre dlhové problémy viacerých krajín menovej únie.

Dombrovskis im ale pripomenul, že členstvo v eurozóne má aj mnohé výhody, pritiahne napríklad ďalších zahraničných investorov a zníži firmám náklady na prevod lotyšskej meny. Lotyšsko patrí medzi štáty Európskej únie, ktoré v roku 2008 najviac zasiahla globálna finančná a hospodárska kríza. Výkon lotyšskej ekonomiky sa v rokoch 2008-2009 prepadol o takmer 25 %. Vláda však prijala tvrdé úsporné opatrenia, naštartovala reformy, vďaka ktorým sa jej podarilo nielen oživiť rast ekonomiky, ale aj splniť podmienky na zavedenie eura. V rokoch 2011 a 2012 už patrilo Lotyšsko medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky v únii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona