Fiškálna decentralizácia má zlepšiť úverovú silu slovenských samospráv

NETKY.SK • 20 Október 2015, 14:44 • 2 min
Fiškálna decentralizácia má zlepšiť úverovú silu slovenských samospráv

BRATISLAVA - Od januára 2016 navýši Slovensko podiel z výnosov z dane z príjmov fyzických osôb určený regionálnym a miestnym samosprávam na 100 %, čo zvýši úverové hodnotenie celého sektora. Vo svojej analýze to konštatuje ratingová agentúra Moody's.

slovakia

left justify in out

Vďaka tejto úprave podľa nej dôjde do roku 2018 takmer k dvojnásobnému zvýšeniu hrubého prevádzkového prebytku samospráv na hodnotu 14 % prevádzkových príjmov. Zároveň sa rozšíri ich kapacita voľne nakladať so svojimi prostriedkami. Ako agentúra upozornila, fiškálna decentralizácia, ktorú slovenská vláda odštartovala v roku 2005, sa ukázala ako efektívna. „Decentralizačný proces, ktorý ťaží zo zvýšenia dane z príjmov fyzických osôb, podporí schopnosť samofinancovania a finančnú samostatnosť slovenských regionálnych a miestnych samospráv. Pridelené zvýšené výnosy z daní totiž veľmi dobre kompenzujú zníženie objemu finančných prostriedkov poskytovaných vládou,“ zhodnotila.

 

Analýza vyčísľuje, že do roku 2018 sa hrubý prevádzkový prebytok regionálnych a miestnych samospráv zvýši na hodnotu 14 % prevádzkových príjmov. V roku 2014 mal tento prebytok v miestnych samosprávach hodnotu 8,2 % a v regionálnych samosprávach dosahoval 6,5 %. Moody's ďalej uvádza, že finančná kríza prerušila proces fiškálnej decentralizácie. „Slovenské regionálne a miestne samosprávy sa dohodli na znížení svojho podielu z výnosov z dane z príjmov fyzických osôb v rozmedzí rokov 2012 až 2013, a to preto, aby podporili štátny rozpočet. Ten bol v tom čase pod tlakom pre spomalenie ekonomiky, ktoré nasledovalo po finančnej kríze,“ píše sa v analýze.

 

Cieľom vlády na rok 2016 je podľa nej obnoviť úroveň výnosov z dane z príjmov fyzických osôb na predkrízovú hodnotu. Analýza zároveň poukazuje na to, že proces prerozdeľovania vyrovnáva rozdiely medzi miestnymi samosprávami. „Nový výpočet prerozdelenia dane z príjmov fyzických osôb medzi miestne samosprávy berie ohľad na ich špecifiká a zaisťuje to, že výnosy sú prideľované transparentne a rovnomerne. Výpočet je postavený na niekoľkých kritériách vrátane počtu obyvateľov, počtu žiakov, počtu seniorov, nadmorskej výške a geografickej veľkosti,“ opisuje.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies