Fischer: Odstaviť Donalda Trumpa v tejto fáze volieb je už neskoro

NETKY.SK • 12 Október 2016, 16:51 • 2 min
Fischer: Odstaviť Donalda Trumpa v tejto fáze volieb je už neskoro

BRATISLAVA – Po tom, čo cez víkend prenikla na verejnosť videonahrávka z roku 2005, na ktorej sa Donald Trump vulgárne vyjadruje o ženách, všetci sa začali predbiehať v tom, kto ho z vedenia kongresu skôr opustí. Pre TASR to uviedol Dušan Fischer zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku na margo republikánskeho kandidáta na budúceho amerického prezidenta po druhej kandidátskej debate.

slovakia

left justify in out

"Senátori, ktorí sú v štátoch a bojujú o svoje územie ako New Hampshire, Severná Karolína, sa od neho dištancovali. Ale prakticky je to vec, ktorú robia pravidelne. Dištancovať od Trumpa sa už začali aj tí, ktorí s ním boli dlhšie, vrátane kandidáta na viceprezidenta, ktorým je Mike Pence. Sám povedal, že toto už nedokáže obhájiť," konštatoval Fischer.

 

Fischer si nie je istý, či nahrávka kandidátovi pokazí povesť, keďže jeho voličská základňa ho stále podporuje. "Osemdesiatpäť percent republikánov bude voliť Trumpa, aj keď je to dosť málo. Ale voličskej základni je úplne jedno, čo si myslí Mike Pence, im ide o to, čo si myslí Donald Trump. Vyhral primárky s najväčším počtom hlasov v histórii Republikánskej strany, minimálne novodobej modernej. Bude ho voliť 40 percent Ameriky," vysvetlil.

 

Upozornil však zároveň na to, že v republikánskej knihe pravidiel existuje pravidlo č.9, ktoré hovorí o tom, že ak nominant na prezidenta z dôvodu smrti, odchodu, alebo iného dôvodu opustí kampaň, tak republikánska základňa by sa mala stretnúť, každému štátu by mala prideliť toľko hlasov, koľko mali počas primárok a väčšinou by sa zvolil nový kandidát. Už podľa neho nie je čas na to, aby sa znovu urobil snem, ale je dostatok času, aby sa republikáni stretli v nejakej miestnosti a zvolili si nového kandidáta.

 

"Prakticky by to znamenalo to, že keďže sa už v niektorých štátoch začína voliť, štáty, ktoré ešte neodvolili, by mali čas, aby prepísali volebné lístky. Na volebných lístkoch až tak nezáleží, lebo je na nich napísané, že dávam hlas zboru voliteľov, ktorý potom odovzdá hlas Donaldovi Trumpovi, Mikeovi Penceovi, alebo hociktorému inému republikánskemu kandidátovi. Čiže voliči aj keby zakrúžkovali Donalda Trumpa, už by vedeli, že je tam niekto iný. Potom by však bolo veľmi dôležité, ako si to strana odkomunikuje," upozorňuje.

 

"Myslím si však, že odstaviť v tejto fáze Donalda Trumpa je už neskoro," dodal Fischer, pričom je presvedčený, že republikánskym kandidátom zostane až do volieb.

 

Ako ďalej uviedol ľudia volia republikánov, lebo volia Trumpa. Strana si preto podľa neho nedovolí, aby jeho voliči zostali pri voľbách doma, znamenalo by to fiasko.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies