Fischer: Fed stále nevylúčil zvýšenie úrokových sadzieb už v septembri

NETKY.SK • 30 August 2015, 15:41 • 2 min
Fischer: Fed stále nevylúčil zvýšenie úrokových sadzieb už v septembri

WASHINGTON - Americká centrálna banka stále nevylúčila, že by úrokové sadzby mohla zvýšiť už v septembri, napriek najnovším otrasom na akciových trhoch. Práve tento faktor vyvolal špekulácie, že Federálny rezervný systém (Fed) by mohol zvýšenie úrokových sadzieb odložiť na koniec roka. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Viceprezident Fedu Stanley Fischer v piatok (28.8.) v rozhovore pre televíziu CNBC povedal, že v súvislosti so zvyšovaním sadzieb banka počká na najbližšie údaje z ekonomiky, najmä na údaje z trhu práce, ako aj na ďalší vývoj na trhoch. No v sobotu na zasadnutí centrálnych bankárov v horskom letovisku Jackson Hole (Wyoming) dodal, že Fed by nemal čakať až do obdobia, keď inflácia dosiahne požadovaný cieľ na úrovni 2 %. Ako povedal, eviduje viacero signálov, ktoré naznačujú, že inflácia bude rásť.

 

Niektorí analytici sa domnievajú, že Fed so zvyšovaním sadzieb v dôsledku vývoja v Číne ešte počká. Obavy zo zhoršenia čínskej ekonomickej situácie viedli v minulých dňoch k prepadu akciových trhov v Číne a následne aj v iných krajinách, ku koncu týždňa sa však situácia opäť stabilizovala.

 

V tejto súvislosti Fischer dodal, že Fed sleduje situáciu na trhoch. "Než sa rozhodneme pre úpravy v menovej politike, musíme zvážiť celkový stav americkej ekonomiky, ako aj vplyv zahraničných ekonomík na ňu," povedal Fischer. Preto banka pozorne sleduje vývoj v ostatných krajinách, najmä vývoj v čínskej ekonomike a jeho súčasný a potenciálny vplyv na iné ekonomiky sveta.

 

Priamy vplyv spomaľovania čínskeho hospodárstva na americkú ekonomiku by podľa Fischera nemal byť dramatický, no mohol by USA dodatočne poškodiť v prípade, že by nadol stiahol iné ekonomiky Ázie.

 

Hlavná úroková sadzba v USA je na historickom minime blízko nuly od decembra 2008. Fischer uviedol, že len čo banka k zvýšeniu pristúpi, proces bude pomalý a postupný. Podľa neho by prvé zvýšenie nemalo byť výraznejšie ako štvrť percentuálneho bodu a aj to nasledujúce očakáva v takomto rozsahu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies