AKTUALIZOVANÉ Ďalší traja Rusi zo ZOH v Soči diskvalifikovaní pre doping, medzi nimi aj biatlonistka Zajcevová

NETKY.SK • 1 December 2017, 11:48 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Ďalší traja Rusi zo ZOH v Soči diskvalifikovaní pre doping, medzi nimi aj biatlonistka Zajcevová

BRATISLAVA - Šesť ruských bežcov na lyžiach má od 30. novembra predbežne pozastavenú účasť v pretekoch Svetového pohára ako aj vo všetkých súťažiach pod hlavičkou Medzinárodnej lyžiarskej federácie.

slovakia

left justify in out

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) diskvalifikoval ďalších troch ruských športovcov zo zimných olympijských hier 2014 v Soči pre dopingové previnenia. Ide o biatlonistku Oľgu Zajcevovú a bežkyne na lyžiach Anastasiu Docenkovú a Juliu Čekalevovú.

Najväčším menom je Zajcevová, ktorá bola členka ruskej ženskej striebornej štafety v Soči 2014 (jej dve zlaté medaily, respektíve striebro zo ZOH 2006 a 2010 zostali nedotknuté). Všetky členky štafety prišli o medailu už po dištancovaní Oľgy Viluchinovej a Jany Romanovovej, ktoré sa dopingový verdikt dozvedeli už v pondelok.Na zozname hriešnikov na ZOH 2014 je po piatku už 25 mien ruských športovcov.

Medzinárodný olympijský výbor v piatok informoval, že sa zaoberá 36 prípadmi, ktoré sa vzťahujú na ruský doping na olympijských hrách v Soči. Pôvodne hovoril o 28 prípadoch. "Viaceré ďalšie vyšetrovania prebiehajú (najmä forenzné analýzy fľiaš), nemožno vylúčiť, že by mohli vyplávať na povrch nové prvky, ktoré by oprávňovali otvorenie ďalších nových prípadov," uviedol vo vyhlásení MOV.

Vyšetrovania sa začali minulý rok, keď vyšetrovateľ Svetovej antidopingovej agentúry Richard McLaren podrobne opísal rozsiahly ruský program dopingu a zatajovania, vrátane manipulácie so vzorkami v laboratóriu v Soči.
 

Ide o rovnaký poltucet Jevgenij Belov, Alexander Legkov, Maxim Vylegžanin, Alexej Petuchov, Julia Šapovalovová a Julia Ivanovová, ktorých nedávno pre dopingové pozadie ich štartov na ZOH 2014 v Soči doživotne vylúčili z účasti na zimných olympijských hrách a anulovali doterajšie výsledky na nich.

Keďže predstavitelia FIS doteraz nemali k dispozícii rozhodnutie o treste pre Rusov od Medzinárodného olympijského výboru, nemohli ich suspendovať. Až po zoficiálnení týchto údajov sa rozhodli konať a šestici zastavili pretekársku činnosť. Trio Belov, Vylegžanin a Šapovalovová ešte minulý víkend využilo možnosť štartu v úvodnom kole Svetového pohára vo fínskej Ruke, aktuálne do nórskeho Lillehammeru už nemohli vycestovať.

 

"Sme šokovaní rozsahom organizovaného podvodu, ktorý sa dial v Rusku. Jeho cieľom bolo, aby sa neprišlo na pozitívne testy športovcov počas ZOH v Soči. Medzinárodný olympijský výbor má k dispozícii presvedčivé dôkazy, že to tak naozaj bolo," píše sa vo vyhlásení FIS.

Antidopingová komisia FIS skonštatovala, že spomenutí šiesti pretekári na čele s pôvodne zlatým medailistom zo ZOH 2014 v behu na 50 km voľnou technikou s hromadným štartom Legkovom, sa vedome podieľali na sprisahaní s manipuláciou ich dopingových vzoriek. O pozastavení ich športovej činnosti už FIS informovala Ruskú lyžiarsku federáciu aj ďalšie príslušné inštitúcie.

 

"Budeme postupovať podľa platných pravidiel o antidopingu. Športovcom sa poskytne právo na riadny proces s osobným vypočutím pred konečným rozhodnutím," píše sa vo vyhlásení FIS.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies