Firmy z daňových rajov v Paradise Papers neporušili žiadny zákon

NETKY.SK • 1 December 2017, 14:21 • 2 min
Firmy z daňových rajov v Paradise Papers neporušili žiadny zákon

BRATISLAVA - Nadnárodné spoločnosti, ktoré sa objavili v Paradise Papers, neporušili žiadny zákon. Nebola by to taká citlivá otázka, keby si firmy mohli vybrať, či chcú platiť priveľké dane, alebo nezaplatenú časť priamo investovať do rozvoja biznisu alebo do zamestnancov. V rozhovore to povedal člen britskej snemovne lordov Michael Hastings.

slovakia

left justify in out

„Platenie daní sa spája s dôverou k spravovaniu vecí verejných, a to je veľmi nestála kategória. Platíme dane, no je otázne, či ich vlády vždy dokážu efektívne využívať v prospech občanov. Pri posudzovaní Paradise Papers by sme si mali uvedomiť, že firmy rozhodujú o tom, kde budú sídliť a platiť dane na základe práva. U žiadnej z nich sa nepreukázali úmysly prekročiť zákon,“ zdôraznil Hastings s tým, že pokiaľ štáty vo svete alebo Európska únia zmenia zákony, potom sa to bude vnímať inak.

 

„Neobhajujem daňové úniky, no tvrdím, že firmy majú právo si zvoliť miesto svojho sídla a spôsob platenia daní. Pokiaľ ich platia menej, potom ušetrené zdroje využívajú na rozvoj svojho podnikania. Ak sa to nemá diať, vlády musia zvyšovať dôveru verejnosti v to, že dokážu financie z daní múdro využívať,“ dodal Hastings.

 

Napríklad americký výrobca športovej obuvi Nike využil medzeru v holandských zákonoch, vďaka čomu si dokázal znížiť dane platené v Európe len na 2 %. Francúzsky denník Le Monde napísal, že všetky príjmy, ktoré spoločnosť Nike vygenerovala v Európe, boli sústredené do dvoch firiem nachádzajúcich sa v Holandsku. To firme umožnilo vyhnúť sa zaplateniu dane zo zisku v krajinách, kde svoju športovú obuv reálne predáva.

 

Európska komisia plánuje prinútiť spoločnosti a podniky, aby verejne oznamovali svoje príjmy v každej krajine, v ktorej pôsobia. Zároveň vypracovala legislatívny návrh, ktorý vytvorí celoeurópsky čierny zoznam daňových rajov. Ministri financií EÚ by ho mali schváliť na svojom zasadnutí 5. decembra v Bruseli.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona