Firmy v USA pre obchodné konflikty odkladajú investície

NETKY.SK • 13 September 2018, 06:48 • 2 min
Firmy v USA pre obchodné konflikty odkladajú investície

WASHINGTON - Americké firmy v niektorých oblastiach USA obmedzujú alebo odkladajú investície. Dôvodom sú obavy z medzinárodných obchodných sporov, uviedla americká centrálna banka (Fed) vo svojej Béžovej knihe (Beige Book).

slovakia

left justify in out

Podľa správy ekonomika USA pokračovala v expanzii v období do konca augusta.

 

Béžová kniha je neoficiálnym hodnotením stavu americkej ekonomiky, ktorú Fed vydáva osemkrát do roka. Centrálna banka pri jej zostavovaní vychádza z informácií od svojich 12 regionálnych bánk. Údaje obsiahnuté v správe využije Federálny výbor pre operácie na voľnom trhu (FOMC) pri najbližšom rozhodovaní o nastavení menovej politiky.

 

Fed tvrdí, že vplyvy ciel sú len mierne, aj keď spôsobili zvýšenie vstupných cien, predovšetkým výrobcom. Správa ukázala, že podnikatelia sú znepokojení obchodnou vojnou Trumpovej administratívy s Čínou a napätím vo vzťahoch s inými veľkými obchodnými partnermi.

 

Spotrebiteľské výdavky pokračovali od poslednej správy v miernom raste. Firmy podľa Fedu zostávajú vo všeobecnosti optimistické ohľadom krátkodobých vyhliadok aj napriek obavám a neistotám vyvolaným obchodnými spormi. V niektorých oblastiach firmy uviedli, že obmedzujú alebo odkladajú investície z dôvodu obáv týkajúcich sa obchodu.

 

Nízka nezamestnanosť spôsobuje, že naprieč USA je nedostatok pracovnej sily. Firmy už niekoľko rokov hlásia nedostatok stavebných pracovníkov, vodičov nákladných áut a inžinierov. Aktuálne však niektoré regióny zaznamenali nedostatok nízkokvalifikovaných pracovných síl v reštauráciách, v maloobchode aj v ďalších oblastiach.

 

Fed tento rok už dvakrát sprísnil menovú politiku a očakáva sa, že úrokové sadzby opäť zvýši na svojom najbližšom zasadnutí, ktoré sa bude konať 25. a 26. septembra.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona