Firmy pre licencie priznali vyššie zisky, tvrdí rozpočtová rada

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 15:02 • 2 min
Firmy pre licencie priznali vyššie zisky, tvrdí rozpočtová rada

BRATISLAVA - Významná časť firiem, ktorá mala predtým nulové alebo len minimálne dane, po zavedení daňových licencií nejaké zisky predsa len priznala.

slovakia

left justify in out

Zaujímavé však je, že predovšetkým v sumách, z ktorých im vyplýva daňová povinnosť blízko úrovne daňovej licencie. Konštatuje sa to v komentári Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá poukazuje na to, že tieto firmy priznali zisky a vyššiu daň, no nie primárne zlepšením reálnych ekonomických výsledkov. "Jednoducho priznali daň vo výške, ktorú by nakoniec aj tak museli zaplatiť kvôli novinke – daňovej licencii,“ uvádza sa v komentári rady.


Takéto správanie na základe analýzy evidovali u zhruba 30 tisíc spoločností. Kým predtým nevykazovali žiadne, resp. len minimálne zisky, od roku 2014 to boli zisky s daňovou povinnosťou blízko úrovniam daňovej licencie. Najmä 480 eur a 960 eur podľa úrovne dosiahnutého obratu. "Pravdepodobne došlo k obmedzeniu daňových výdavkov alebo priznaniu vyšších tržieb, keďže sa znížila motivácia firiem optimalizovať až na nulu,“ píšu analytici rozpočtovej rady.


Z fiškálneho hľadiska je podľa rozpočtovej rady zaujímavá najmä otázka, či sa správanie týchto daňovníkov opätovne zmení po zrušení daňových licencií, ktoré je avizované aj v programovom vyhlásení novej vlády. Rezort financií kvantifikoval, že ich zrušenie v roku 2018 zníži daňové príjmy štátneho rozpočtu o 72 mil. eur. "To by platilo iba v prípade, ak by podniky aj napriek zrušeniu daňových licencií priznávali dane rovnako, ako v roku 2014, teda koncentrovane v okolí hodnôt daňovej licencie. V opačnom prípade môže byť výpadok príjmov vyšší o 40 mil. eur,“ konštatuje sa v komentári.


Daňové licencie boli zavedené v rámci konsolidačných opatrení v roku 2014. Ide o minimálnu daň z príjmov právnických osôb, ktorú sú daňové subjekty povinné zaplatiť bez ohľadu na ich dosiahnutý hospodársky výsledok. Jej základná výška bola stanovená na 480 eur, 960 eur a 2 880 eur v závislosti od ročného obratu a podľa toho, či je daňovník platiteľom DPH.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies