Firmy na Slovensku tento rok zvyšovali mzdy o 2,8 %

NETKY.SK • 21 Október 2015, 09:41 • 2 min
Firmy na Slovensku tento rok zvyšovali mzdy o 2,8 %

BRATISLAVA - Firmy na Slovensku v tomto roku zvyšovali mzdy o 2,8 %. Pôvodne pritom plánovali nárast miezd o 3,2 %.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z platovej štúdie PayWell 2015, ktorú realizuje spoločnosť PwC. Najvyšší nárast miezd bol v tomto roku podľa štúdie v poisťovníctve a automobilovom priemysle a najmenej sa mzdy zvýšili v energetike. Na budúci rok plánujú spoločnosti na Slovensku zvyšovať základné mzdy o 2,9 %, pričom najvýraznejšie by mali mzdy stúpnuť v sektore služieb a v sektore informačných a komunikačných technológií.


Sektor informačných a komunikačných technológií v tomto roku pri výške miezd po dlhšom čase vystriedal dlhodobo prvý farmaceutický sektor. Sektor informačných a komunikačných technológií pritom odmeňuje o 22 % viac, ako je celoslovenský trhový priemer. Vo farmaceutickom sektore sú garantované mzdy, ktoré zahŕňajú základnú mzdu a všetky garantované odmeny bez ohľadu na výkon firmy a zamestnanca, 15 % nad celoslovenským priemerom. Nasleduje bankovníctvo, automobilový priemysel a energetika. Najmenej platí v tomto roku strojárstvo, ktoré je 22 % pod úrovňou celoslovenského trhového priemeru.


Štúdia PayWell opäť potvrdila, že najvyššie platy sú v Bratislave, resp. na západe Slovenska. Úroveň garantovaných miezd na západnom Slovensku je pritom 14,7 % pod úrovňou Bratislavy. Východné Slovensko je tesne za západným, keď sa nachádza 16,5 % pod úrovňou Bratislavy. Stredoslovenský región je z hľadiska miezd 16,6 % pod úrovňou Bratislavy.


PayWell je platová štúdia a nástroj na plánovanie odmeňovania a poskytuje aktuálny prehľad o situácii odmeňovania na slovenskom trhu vrátane informácií a trendov týkajúcich sa personálnej politiky a stratégie. Na Slovensku PayWell už 23 rokov realizuje oddelenie Poradenstva pre ľudské zdroje PwC. Podkladom pre vyhodnotenie platových údajov a informácií z oblasti politiky odmeňovania, sociálnej politiky a zamestnaneckých výhod v roku 2015 sú údaje vychádzajúce z rozsiahlej vzorky dát poskytnutých celkom 290 spoločnosťami reprezentujúcich 18 sektorov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies