Firmy majú rebríčky vysokých škôl, niektorých absolventov neprijímajú

NETKY.SK • 22 Január 2015, 18:39 • 2 min
Firmy majú rebríčky vysokých škôl, niektorých absolventov neprijímajú

BRATISLAVA - Na Slovensku je 36 vysokých škôl, dve nové súkromné k nim po stredajšom (21.01.) rozhodnutí ministra školstva nepribudnú. Aj tak je však vysokých škôl veľa, uvádza denník Pravda.

slovakia

left justify in out

Dávajú to najavo už aj firmy. Zdá sa totiž, že niektoré už majú svoje vlastné rebríčky kvality škôl a absolventov, niektorých z nich by pozvali na pohovor len v stave krajnej núdze. Ak to však vo firmách takto začína fungovať, potom je najvyšší čas, aby o tom vedeli aj budúci maturanti, píše autorka článku. O tom, že by také interné zoznamy existovali, firmy otvorene nehovoria. "Nestretol som sa s tým. Ale nevylučujem, že takéto zoznamy existujú," hovorí Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ).

 

Niektorí zamestnávatelia do ponuky práce síce nenapíšu, ktoré školy uprednostňujú alebo naopak, ale postupne si vytvorili vlastný interný zoznam. "Konkrétne školy nebudem menovať. Ale po skúsenostiach s tým, že z niektorých vychádzajú ľudia, ktorým chýbajú naozaj základné vedomosti, absolventov týchto škôl na pohovory ani nevoláme. Je to strata času," hovorí nemenovaný advokát.

 

Iná advokátska kancelária to dáva najavo tak, že v inzeráte medzi očakávanými zručnosťami uvádza "vedomosti zodpovedajúce vzdelaniu".

 

Nedávno sa na internete objavil inzerát firmy Damon trade, ktorá na záver svojej pracovnej ponuky napísala zoznam škôl, ktorých absolventi sa danú prácu nehodia:

 

Daná pracovná pozícia nie je vhodná pre absolventov nasledujúcich vysokých škôl:
- Univerzita Alexandra Dubčeka Trenčíne
- Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety
- Vysoká škola Sládkovičovo
- Paneurópska vysoká škola
- ostatné vysoké školy s odborom sociálna práca
- vysoké školy s odborom masmédia a masmediálna komunikácia
- vysoké školy s odborom environmentálny manažment



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies