Firmy hlásia na tretí kvartál povzbudzujúci nábor ľudí

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 10:58 • 2 min
Firmy hlásia na tretí kvartál povzbudzujúci nábor ľudí

BRATISLAVA - Očakávania zamestnávateľov na Slovensku na tretí štvrťrok tohto roka sú optimistické. Podľa pravidelného prieskumu, ktorý zrealizovala spoločnosť Manpower na vzorke 753 zamestnávateľov na Slovensku, nárast počtu zamestnancov v júli až septembri tohto roka očakáva 17 % opýtaných zamestnávateľov, 4 % oslovených firiem ich pokles.

slovakia

left justify in out

V porovnaní s druhým štvrťrokom tohto roka sa tak čistý index trhu práce na Slovensku zlepšil o päť percentuálnych bodov, medziročne stúpol o jeden percentuálny bod. Žiadne zmeny v počte pracovných síl v treťom štvrťroku tohto roka nepredpokladá 77 % zamestnávateľov, 2 % zamestnávateľov sa k náborovým plánom nevedeli vyjadriť.


"Ekonomický optimizmus na trhu práce stále trvá,“ povedala na tlačovej besede generálna riaditeľka Manpower ČR a SR Jaroslava Rezlerová. Upozornila na to, že Slovensko je v rámci Európy na popredných priečkach v optimizme. Zamestnávatelia vo všetkých desiatich odvetviach očakávajú v treťom štvrťroku tohto roka zlepšenie náborového prostredia. Najoptimistickejšie výhľady hlási odvetvie financií, poistenia, nehnuteľností a ďalších služieb podnikom, kde percento firiem s plánovaným rastom počtu zamestnancov o 23 percentuálnych bodov prevýšilo percento spoločností, ktoré plánujú prepúšťať. Pozitívne vyhliadky sú aj v odvetví veľkoobchodu a maloobchodu. V tomto sektore je rozdiel medzi percentom firiem s plánovaným náborom zamestnancov a percentom firiem, ktoré sa chystajú znižovať stav zamestnancov, 19 percentuálnych bodov v prospech firiem s očakávaným prijímaním zamestnancov.


Najoptimistickejšie náborové plány na tretí štvrťrok tohto roka majú veľké spoločnosti s 250 a viac zamestnancami.Nárast počtu zamestnancov predpokladá 31 % veľkých firiem, kým znižovanie stavu pracovnej sily avizuje 6 % veľkých spoločností. Optimistickí sú však aj zamestnávatelia s počtom zamestnancov od 50 do 249, keďže 17 % z nich chce počet zamestnancov zvýšiť a 5 % firiem plánuje množstvo zamestnancov znižovať. Pozitívny index trhu práce vykázali aj firmy s menej ako 10 zamestnancami. V tejto kategórii chce 13 % firiem stav pracovnej sily zvýšiť a 2 % spoločností plánujú počet zamestnancov znížiť. Najmenší optimizmus hlásia malé spoločnosti s 10 až 49 zamestnancami, keď 11 % z nich avizuje zvýšenie počtu pracovných síl a 3 % ich pokles.


Zamestnávatelia sú pri výhľade na tretí kvartál tohto roka optimistickí vo všetkých regiónoch na Slovensku. Vedie západné Slovensko, kde je o 18 percentuálnych bodov viac zamestnávateľov, ktorí chcú prijímať zamestnancov, v porovnaní s tými, ktorí plánujú ich prepúšťanie. Na východnom Slovensku je percento subjektov s očakávaným prijímaním zamestnancov o 14 percentuálnych bodov vyššie ako percento zamestnávateľov plánujúcich prepúšťať zamestnancov. V Bratislave je o 13 percentuálnych bodov viac firiem, ktoré chcú zvyšovať stav zamestnancov, oproti firmám s plánom prepúšťať zamestnancov. Na strednom Slovensku je percento zamestnávateľov s plánovaným náborom zamestnancov o sedem percentuálnych bodov vyššie, ako percento zamestnávateľov, ktorí hlásia prepúšťanie ľudí.


Prieskum "Manpower Index trhu práce” sa vykonáva každý štvrťrok za účelom sledovania zámerov zamestnávateľov znížiť alebo zvýšiť počet zamestnancov počas nasledujúceho štvrťroku. Na tretí kvartál tohto roka bola oslovená reprezentatívna vzorka 753 zamestnávateľov na Slovensku s rovnakou otázkou: "Ako očakávate, že sa zmení celkový počet zamestnancov vo vašej spoločnosti v nasledujúcom štvrťroku do konca septembra 2016 v porovnaní s aktuálnym štvrťrokom?".


Spoločnosť ManpowerGroup poskytuje služby a riešenia, ktoré pokrývajú životný cyklus zamestnanca. Na Slovensku sa Manpower každý mesiac stará o personálnu a mzdovú agendu viac ako 2 tisíc pridelených zamestnancov, ktorých vyhľadal a ktorí pracujú u jeho klientov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies