Firmy hľadajú absolventov do výroby a IT, tí preferujú administratívu

NETKY.SK • 8 September 2015, 14:32 • 2 min
Firmy hľadajú absolventov do výroby a IT, tí preferujú administratívu

BRATISLAVA - Od začiatku tohto roka pribudlo na portáli Profesia.sk v priemere 4200 nových životopisov absolventov mesačne a najviac ich bolo v júni. Zatiaľ čo medzi najčastejšie inzerovanými pracovnými ponukami vhodnými aj pre nich sú najmä technické pozície z oblasti výroby či informačných technológií, absolventi najviac vyhľadávajú prácu v administratíve. Vyplýva to z aktuálnych údajov spoločnosti Profesia.

slovakia

left justify in out

Nové pracovné ponuky vhodné aj pre absolventov vzrástli od januára do augusta v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 51 %. Ich aktuálny podiel tvorí zhruba tretinu z celkového počtu inzerovaných ponúk na portáli. V auguste bolo uverejnených vyše 4500 takýchto ponúk. Veľkú šancu nájsť si nové zamestnanie mali absolventi v júni, keď sa zvýšil počet ponúk vhodných pre túto skupinu uchádzačov medziročne o 66 %.

 

Ponuky práce, v ktorých najviac narástli pracovné pozície určené aj pre absolventov, boli v odvetviach služieb, strojárstva, techniky či výroby. Absolventi však najväčší záujem prejavili o prácu v oblasti administratívy, predaja, služieb alebo telekomunikácií. Na pracovnom trhu tak podľa výkonnej riaditeľky spoločnosti Ivany Molnárovej vzniká nepomer medzi ponukami v technickom odvetví a dopytom zo strany uchádzačov, ktorí sa snažia uplatniť v administratíve.

 

„Z dlhodobého hľadiska sú však zaujímavé práve technicky orientované pracovné pozície, kde nájdu absolventi perspektívu, trvalú a dobre platenú prácu. Práve preto upozorňujeme budúcich študentov, aby sa začali zameriavať na technické odbory, kde je väčšia uplatniteľnosť na trhu práce,“ uviedla Molnárová.

 

Ako upozornila, dnes sa už aj od absolventov očakáva, že pri vstupe na trh práce budú mať za sebou brigády, stáže, jazykové pobyty alebo dobrovoľníctvo. „Zamestnávatelia určite ocenia skúsenosti s prácou v zahraničí, kde si študent môže zlepšiť jazykové znalosti, stáva sa flexibilnejším, čo pozitívne vplýva aj na vývoj jeho osobnosti. Študentom odporúčame už počas štúdia orientovať svoj záujem na duálne vzdelávanie a odbornú prax, ktorou môžu zaujať svojho budúceho zamestnávateľa viac ako pri jednorazových brigádach nesúvisiacich s odborom ich štúdia,“ dodala riaditeľka Profesie.

 

Ľudia vstupujúci na trh práce by chceli čo najrýchlejšie rásť a rozvíjať sa. Dnešní mladí ľudia sú podľa Molnárovej technologicky zdatnejší a pred manuálnou prácou by sa z hľadiska perspektívy chceli vypracovať skôr na manažérske pozície. Absolventi, ktorí prichádzajú na trh práce, vyžadujú od zamestnávateľa benefity, dobré platové podmienky a flexibilitu. Sú sebavedomí, neboja sa diskutovať o podmienkach a oveľa viac im záleží na tom, pre akú značku zamestnávateľa budú pracovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies