Firmy by mali byť do procesu očkovania zapojené už v júni

NETKY.SK • 3 Jún 2021, 09:09 • 2 min
Firmy by mali byť do procesu očkovania zapojené už v júni

BRATISLAVA - Najväčšie priemyselné podniky vítajú snahu rezortu zdravotníctva posunúť očkovanie bližšie k ich zamestnancom.

slovakia

left justify in out

O tejto možnosti informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v stredu. Veľké fabriky veria, že zapojenie zamestnávateľov prispeje k zvýšeniu celkového počtu zaočkovaných.  Hovorkyňa Asociácie priemyselných zväzov Silvia Šeptáková uviedla, že po pozitívnej odozve v členskej základni sa teda zapoja do pilotného projektu očkovania zamestnancov vo veľkých spoločnostiach.

 

img


„Sme presvedčení, že prostredie firmy môže mnohých, ešte nerozhodnutých ľudí, pozitívne motivovať. Práve očkovanie považujeme za najefektívnejší a kľúčový spôsob boja s pandémiou," skonštatovala asociácia. Podniky by pritom mali byť do procesu zapojené prostredníctvom vyšších územných celkov už v júni.

 

Prečítajte si: Od dnešného dňa sa môžeme prihlasovať aj na očkovanie Sputnikom V

Podľa doterajších informácií si spoločnosti budú môcť zvoliť jednu z troch možností očkovania. Prvou sú vyhradené časy pre zamestnancov v očkovacích centrách. Druhou je mobilná očkovacia jednotka, pričom zamestnávateľ poskytne len priestory a dezinfekciu pre zamestnancov. Treťou je očkovanie poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti zazmluvnených firmou u tzv. závodných lekárov. V tomto prípade štát poskytne vakcíny, prístupy do Národného centra zdravotníckych informácií a uzavrie zmluvy s týmto poskytovateľom.

Množstvo firiem však už v rámci očkovania dosiahlo dobré výsledky aj bez zapojenia štátu. Hlinikáreň Slovalco už koncom mája informovala, že má proti ochoreniu COVID-19 zaočkovaných 75 % zamestnancov. Závody spoločnosti Tauris Group už ohlásili dosiahnutie kolektívnej imunity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona