Firma Shell začala dodávať plyn Ukrajine

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 14:44 • 2 min
Firma Shell začala dodávať plyn Ukrajine

KYJEV - Britsko-holandská ropná spoločnosť Royal Dutch Shell začala predávať plyn Ukrajine a tento mesiac plánuje dodať prinajmenšom 120 až 130 mil. kubických metrov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v stredu ukrajinská tlačová agentúra Liga, ktorá citovala vládny zdroj. Agentúra konštatovala, že Ukrajina dostáva plyn cez Slovensko za cenu 253 USD za tisíc kubických metrov, ale neuviedla, odkiaľ plyn pochádza. "Shell Energy Europe pôsobí vo viacerých obchodných centrách v Európe a nezverejňuje podrobnosti o komerčných dohodách," uviedla hovorkyňa firmy.

 

V minulom roku Ukrajina importovala zhruba 5 mld. kubických metrov plynu z krajín EÚ, čo tvorilo približne 26 % jej celkového dovozu plynu. Shell je druhou globálnou energetickou firmou dodávajúcou plyn Ukrajine po tom, ako vlani podpísala nórska spoločnosť Statoil dohodu o predaji plynu ukrajinskej štátnej firme Naftogaz. Ukrajina, ktorá vlani spotrebovala 42,5 mld. kubických metrov plynu, ťaží približne 20 mld. kubických metrov a zvyšok dováža. 

 

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk na stredajšom zasadaní vlády povedal, že spotreba plynu v krajine by mohla v tomto roku klesnúť na 40 mld. kubických metrov. Kyjev tradične dováža plyn najmä z Ruska, ale vlani v júni Moskva na šesť mesiacov dodávky prerušila pre spor o cenu a nedoplatky zo strany Kyjeva. Naftogaz a ruský exportér plynu Gazprom tento mesiac podpísali dočasnú dohodu o dodávkach plynu na obdobie troch mesiacov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona