Firma Mitsubishi sa ospravedlnila za využívanie amerických vojnových zatajcov

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 09:00 • 2 min
Firma Mitsubishi sa ospravedlnila za využívanie amerických vojnových zatajcov

LOS ANGELES - Spoločnosť Mitsubishi uskutočnila v nedeľu bezprecedentný krok, keď sa ako prvá japonská firma ospravedlnila za využívanie amerických vojnových zajatcov na nútené práce počas druhej svetovej vojny. Informovala o tom BBC.

slovakia

left justify in out

Predstaviteľ spoločnosti Hikaru Kimura vyjadril na ceremoniáli v Centre Simona Wiesenthala v Los Angeles ľútosť nad tým, že americkí väzni boli nasadení na práce v baniach prevádzkovaných jeho firmou.

 

Jeden z mála žijúcich bývalých amerických väzňov, 94-ročný James Murphy, toto ospravedlnenie prijal. "Je to úžasný deň ... Čakali sme naň 70 rokov," povedal Murphy, ktorý svojim väzniteľom už odpustil.

 

"Bolo to otroctvo v každom ohľade: žiadne jedlo, žiadne lieky, žiadne oblečenie, žiadna hygiena," uviedol Murphy. Ešte znepokojujúcejšie bolo vedieť, že Mitsubishi stavia stíhacie lietadlá používané proti americkým silám.

 

"Veľmi pozorne som počúval ospravedlnenie pána Kimuru a bolo veľmi, veľmi úprimné, pokorné a odvážne," dodal. Zároveň vyjadril nádej, že obe krajiny teraz môžu ísť dopredu a USA budú mať s Japonskom ako svojím spojencom užšie vzťahy.

 

Na akte ospravedlnenia boli tiež prítomní príbuzní ďalších bývalých zajatcov.

 

Spoločnosť Mitsubishi urobila tento krok nezávisle od japonskej vlády, ktorá sa americkým vojnovým zajatcom oficiálne ospravedlnila pred piatimi rokmi. Kabinet v Tokiu považuje ospravedlnenie Mitsubishi za dôležité gesto pred augustovým 70. výročím konca vojny.

 

V baniach prevádzkovaných spoločnosťou Mitsubishi Mining Company pracovalo v tvrdých podmienkach asi 500 amerických vojnových zajatcov a ďalšie tisíce Filipíncov, Kórejcov a Číňanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies