Firma Korean Air finančne podporí České Aerolínie

NETKY.SK • 23 Október 2014, 14:05 • 2 min
Firma Korean Air finančne podporí České Aerolínie

PRAHA - České aerolínie (ČSA) získali prísľub finančnej podpory zo strany firmy Korean Air, ktorá je ich najväčším akcionárom, a od českej vlády s cieľom stabilizovať stratového českého leteckého prepravcu.

slovakia

left justify in out

ČSA vo štvrtok informovali, že podpora zo strany Korean Air je podmienená reštrukturalizáciou spoločnosti. České aerolínie v septembri oznámili, že zredukujú počet svojich zamestnancov vrátane pilotov o tretinu.

 

"Vedenie ČSA prijalo rozhodnutie Korean Air, že finančne pomôže stabilizácii ČSA a tiež návrh, že prispeje ku kapitálu spoločnosti," uviedli České aerolínie. Neposkytli však podrobnejšie údaje. Firma Korean Air získala v Českých aerolíniách 44-percentný podiel v roku 2013 od českej vlády. Súkromný nízkonákladový český letecký prepravca Travel Service vlastní v ČSA 34 % a česká vláda kontroluje 19,7 % akcií. 

 

ČSA sú súčasťou štátom kontrolovanej skupiny Český Aeroholding založenej v roku 2011, v ktorej je aj pražské medzinárodné letisko a firmy zabezpečujúce letiskové služby. Česká tlač vo štvrtok zverejnila vyjadrenie šéfa českého Aeroholdingu Václava Řehořa, podľa ktorého ČSA v najbližších šiestich mesiacoch potrebujú finančnú injekciu v sume 20 mil. USD. 

 

Za minulý rok České aerolínie vykázali stratu v sume 923 mil. CZK. Prevádzkové marže leteckých spoločností vo svete sa v súčasnosti nachádzajú pod úrovňou 2 %. Tradiční európski leteckí prepravcovia sú pritom na regionálnych linkách aj pod tlakom nízkonákladových spoločností. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies