Firma Johnson & Johnson môže podľa súdu za prípady závislosti na liekoch

NETKY.SK • 27 August 2019, 10:01 • 2 min
Firma Johnson & Johnson môže podľa súdu za prípady závislosti na liekoch

WASHINGTON - Sudca v americkom štáte Oklahoma v pondelok dospel k záveru, že farmaceutická spoločnosť Johnson & Johnson a jej dcérske firmy prispeli k opiátovej kríze v Oklahome, a nariadil spoločnosti zaplatiť 572 miliónov dolárov (514,6 milióna eur). Peniaze pôjdu na pomoc pri riešení tohto problému.

slovakia

left justify in out

Verdikt vydal Sudca Thad Balkman. Štát Oklahoma vedie svoj prvý súdny proces proti spoločnostiam obvineným z toho, že dopomohli k nadmernému užívaniu vysoko návykových liekov proti bolesti. Spoločnosť sa proti rozsudku odvolá.

 

img

 

Štát Oklahoma argumentoval, že spoločnosť dlhé roky agresívne a zavádzajúco propagovala lieky opiátového typu, pričom zveličovala ich účinky pri liečbe chronickej bolesti a zľahčovala riziko závislosti. Podľa slov generálneho prokurátora Oklahomy Mikea Huntera zomrelo v štáte v rokoch 2007-2017 na predávkovanie návykovými liekmi proti bolesti 4653 ľudí.

 

Generálny prokurátor Hunter už skôr označil farmaceutickú spoločnosť Johnson & Johnson za hlavného aktéra, ktorý prispel k vzniku najzničujúcejšej krízy vo verejnom zdravotníctve v celých dejinách tohto štátu.

 

img

 

Štát sa už predtým dohodol na finančnom vyrovnaní vo výške 270 miliónov dolárov (242,9 milióna eur) s farmaceutickou spoločnosťou Purdue Pharma, vyrábajúcou liek OxyContin, a tiež s izraelskou firmou Teva Pharmaceutical Industries Ltd., ktorá súhlasila so zaplatením sumy 85 miliónov dolárov (76,5 milióna eur).

 

Prípady v Oklahome môžu predurčiť vývoj rokovaní v štáte Ohio, kde federálny sudca rieši približne 1500 ďalších žalôb súvisiacich s liekmi opiátového typu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona