Firma Hamé investuje 300-tisíc eur do modernizácie závodu v Prešove

NETKY.SK • 6 September 2016, 12:31 • 2 min
Firma Hamé investuje 300-tisíc eur do modernizácie závodu v Prešove

BRATISLAVA – Česká potravinárska spoločnosť Hamé plánuje výrazne zmodernizovať výrobný závod DOMA v Prešove. Do tohto slovenského výrobcu majonéz, omáčok, dresingov a tatárskych omáčok mieni v tomto roku investovať viac ako 300.000 eur.

slovakia

left justify in out

Ako informovali zástupcovia spoločnosti na dnešnom stretnutí s novinármi v Bratislave, investície v prešovskom výrobnom závode budú smerovať najmä do technológií, ale tiež do marketingu.

 

„Jedna z tých investícií, ktorá prebieha tento rok, je kúpa nového technologického zariadenia na výrobu majonézy. Druhou investíciou je kúpa a inštalácia novej plniacej a baliacej linky na plastové obaly. Ďalšia investícia je do parného generátora, ďalšie už boli realizované do stavebných úprav,“ priblížil generálny riaditeľ Hamé Slovakia Ľubomír Preclík. Závod má podľa neho takmer 50 zamestnancov.

 

Spoločnosť upozornila, že v rozvoji na slovenskom a českom trhu ju spomaľujú viaceré externé vplyvy. Ide o nárast cien cukru a bravčového mäsa, kurzové výkyvy meny, politické obmedzenia obchodu či nedostatok pracovných síl.

 

Problémom je aj nový zákon o odpadoch a s tým súvisiace výrazné zvýšenie ekologických poplatkov. „Samozrejme, my to musíme preklopiť do cien našim zákazníkom,“ uviedol generálny riaditeľ celej skupiny Martin Štrupl.

 

Čisté tržby Hamé za vlastné a dovezené výrobky na Slovensku za prvých šesť mesiacov roka 2016 vzrástli na 15,077 milióna eur. Za celý minulý rok dosiahli 30,933 milióna eur a medziročne sa zvýšili o 5 %.

 

Slovensko je po Česku druhým najväčším trhom spoločnosti, kde jej výrobky tvoria v súčasnosti 18 % celkových tržieb. Nasledujú Maďarsko, Rusko, Rumunsko s podielmi okolo 8 % a ďalšie štáty. V prvej polovici tohto roka vyviezlo Hamé svoje produkty do 45 krajín.

 

Spoločnosť Hamé tento rok zmenila vlastníka, na jar ju prevzala nórska skupina Orkla pôsobiaca v oblasti potravín, hygienických potrieb či potrieb pre domácnosť. Dominantná je najmä na škandinávskych trhoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona