Firma Grandwood napokon vo Vranove investovať nebude

NETKY.SK • 13 Jún 2013, 16:56 • 2 min
Firma Grandwood napokon vo Vranove investovať nebude

VRANOV NAD TOPĽOU - Spoločnosť Grandwood holding, ktorá plánovala vybudovať s investičnou pomocou štátu svoj nový drevospracujúci závod v priemyselnom parku Ferovo vo Vranove nad Topľou, napokon túto investíciu realizovať nebude. Pre TASR to potvrdil hovorca ministra hospodárstva SR Stanislav Jurikovič.

slovakia

left justify in out

Košická spoločnosť so zahraničnou majetkovou účasťou plánovala v priemyselnom parku Ferovo postaviť závod na spracovanie dreva, ktorého hlavnými parametrami boli investícia vo výške 42 miliónov eur a vytvorenie 390 pracovných miest. Realizácia investičného zámeru predpokladala štátnu pomoc vo výške jeden milión eur na obstaranie hál, strojov a zariadení, 3,9 milióna eur na vytvorenie pracovných miest a 16,4 milióna eur vo forme daňových úľav čerpaných postupne až do roku 2023. Podporu tejto investícii vyjadrili v uplynulých mesiacoch verejne aj viacerí členovia vlády SR. Premiér Robert Fico a minister hospodárstva Tomáš Malatinský podpísali 16. apríla na pôde Ferova spolu so zástupcami Grandwoodu memorandum o spolupráci.

Podľa hovorcu ministra hospodárstva sa však investor napokon rozhodol, že svoj podnikateľský zámer vo Vranove nad Topľou realizovať nebude. "Je nám ľúto, že tak potrebná investícia nebude realizovaná. Je našou prioritou zintenzívniť rokovania s možnými investormi a priniesť potrebné pracovné miesta do tohto regiónu. Dôvody sú uvedené v liste spoločnosti, ktorá pre uvádzané dôvody nebude na Slovensku investovať," priblížil Jurikovič.

V spomínanom liste adresovanom ministrovi hospodárstva, ktorý jeho hovorca poskytol TASR, konateľ spoločnosti Grandwood holding Ridvan Serbes konštatuje, že mediálna prezentácia ich projektu na Slovensku sa stala veľmi urážlivá a osobná. "Zdiskreditovala moju osobu, rodinu, naše úspechy a naše obchodné aktivity. Aj keď inštrumentalizácia projektu z politických motívov je špekulatívna, z našej strany to je viac menej než evidentné. S poľutovaním vám preto oznamujeme, že sme sa vzdali všetkej podpory, zapojenia a prepojenia s projektom Grandwood holding, s. r. o., ako aj všetkých ďalších súčasných alebo budúcich činností v rámci jurisdikcie hraníc Slovenskej republiky."

Hospodárske noviny priniesli tento týždeň informáciu, že košická spoločnosť mohla v minulosti pre snahu získať bankovú záruku na svoj projekt sfalšovať dokumenty renomovanej britskej banky. V súvislosti s poskytnutím štátnej investičnej pomoci pre Grandwood sa rozhodla pred niekoľkými týždňami podať opozičná strana SaS trestné oznámenie na neznámeho páchateľa na Úrad špeciálnej prokuratúry pre podozrenie zo subvenčného podvodu. Predseda strany Richard Sulík začiatkom mája hovoril o "možnom tunelovaní verejných zdrojov v prípade spoločnosti Grandwood".

TASR sa dnes pokúsila získať stanovisko k vzniknutej situácii aj od spoločnosti Grandwood holding. Na otázky zaslané emailom jej hovorca Tomáš Hudák doteraz nereagoval a jeho telefón aj napriek viacerým pokusom o spojenie v priebehu dnešného dňa nikto nedvíhal.

Rozhodnutie spoločnosti neinvestovať vo Vranove nad Topľou primátora mesta Jána Ragana prekvapilo. "Ak je táto informácia naozaj pravdivá, budeme aj naďalej pokračovať v rokovaní s ministerstvom hospodárstva a predstaviteľmi vlády SR, aby k nám nasmerovali iných investorov," avizoval.

Priemyselný park Ferovo postavila vranovská samospráva s finančnou podporou štátu. Jeho prvú etapu dokončila v novembri 2008. V 16-hektárovom oplotenom areáli sú hotové inžinierske siete, asfaltové komunikácie, osvetlenie a parkovacie plochy pre budúcich zamestnancov. Zatiaľ tu nezakotvila ani jedna firma, napriek mnohým avízam o príchode investorov. Vo Vranove žije okolo 23 tisíc obyvateľov. Je tu miera nezamestnanosti 24 %, takmer 11 tisíc ľudí v okrese je bez práce.

Grandwood Holding je súčasťou skupiny International Partners Energj Yatirim Dansimanlik a.s. v majetkovej účasti rodiny Ridvana Serbesa. Skupina v súčasnosti podniká v oblasti obnoviteľných zdrojov, chemickej výroby a lodiarstva v Európe a zamestnáva viac ako 4 tisíc ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies