Firma EEI si nebude od Petržalky nárokovať žiadne náklady

NETKY.SK • 3 December 2015, 10:35 • 2 min
Firma EEI si nebude od Petržalky nárokovať žiadne náklady

BRATISLAVA - Spoločnosť EEI, ktorá mala v bratislavskej Petržalke prevádzkovať nový parkovací systém, si nebude od mestskej časti nárokovať žiadne náklady. TASR o tom informovala hovorkyňa petržalskej samosprávy Michaela Platznerová. Koncom októbra totiž firma odstúpila od zmluvy. Argumentovala, že útoky na spoločnosť už prekročili únosnú mieru a diskusia o parkovaní sa stala emocionálnou a neodbornou.

slovakia

left justify in out

"Viacerí poslanci po tomto kroku naznačovali, že tým v podstate vznikla mestskej časti škoda, dokonca už hľadali aj tých, ktorým by sa mala zosobniť. Dnes však spoločnosť EEI prišla s návrhom, že si nebude nárokovať žiadne, ani ekonomicky oprávnené náklady, ktoré predpokladala koncesionárska zmluva," uviedla hovorkyňa. Doplnila, že mestská časť sa ale na druhej strane zaviaže, že dokumentáciu, ktorá bola súčasťou materiálov predkladaných na zastupiteľstvo, nebude používať na svoje účely. "Ide o výkresy organizácie dopravy na miestnych komunikáciách pre celé územie Petržalky," dodala Platznerová.

 

Systém kritizovali občania i poslanci, sprevádzali ho podania na Úrad pre verejné obstarávanie i Najvyšší kontrolný úrad SR. Mestská časť totiž uprednostnila obchodnú súťaž pred obstarávaním, keď tender "podliezla" len o jedno euro. Argumentovala pritom, že postupovala zákonne, lebo nechcela do systému vpustiť špekulantov. Obyvatelia samospráve tiež vyčítali, že za 60-eurovú rezidentskú kartu na rok nedostanú nič navyše, ako majú dnes. Pri druhom aute by pritom platili už 90 eur, pri treťom 120. Mimobratislavčanov by však karta vyšla až na 800 eur.

 

Poslanec Milan Vetrák už v októbri avizoval, že poslanci majú svoj návrh na parkovanie. Viac o ňom však dosiaľ nepovedal. Petržalský poslanecký klub a koalícia Zmena zdola, NOVA, KDS, OĽaNO i nezávislí poslanci prišli s nápadom urobiť prieskum verejnej mienky o parkovacom systéme. Platznerová poukazuje na to, že to bude mestskú časť stáť asi 20.000 eur. "Vyvstáva teda otázka, či práve tieto náklady nebudú prestavovať pre samosprávu škodu, keďže prieskumov a diskusií s verejnosťou bolo na úrovni Petržalky i mesta za posledné roky niekoľko," podotkla.

 

Ak nakoniec poslanci novú koncepciu nepredložia, starosta plánuje s ďalšou prísť do dvoch rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona