Firma Deutsche Bahn zastavila rokovania s odbormi o platoch

NETKY.SK • 17 Máj 2015, 14:32 • 2 min
Firma Deutsche Bahn zastavila rokovania s odbormi o platoch

BERLÍN - Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) v sobotu večer zastavila rokovania o platoch zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom odborový zväz nemeckých strojvodcov GDL. Zrušením rokovaní sa zvýšili vyhliadky na ďalšie štrajky v najväčšej európskej ekonomike. Rokovania mali pôvodne pokračovať až do nedeľného večera, štátna firma DB však chce viesť ďalšie rozhovory iba cez sprostredkovateľa. "Zamestnávateľ tak úmyselne prišiel o možnosť dosiahnuť predbežné výsledky a potom rokovať cez sprostredkovateľa", uviedol šéf GDL Claus Weselsky. Spoločnosť DB situáciu nekomentovala.


Minulú nedeľu strojvodcovia ukončili štrajk, ktorý trval takmer týždeň. Odbory GDL žiadajú zvýšenie miezd o päť percent a skrátenie pracovného týždňa na 37 zo súčasných 39 hodín. Spoločnosť Deutsche Bahn označila postup odborov za absolútne neprimeraný a varovala pred vážnymi negatívnymi dôsledkami štrajku pre cestujúcich aj nemeckú ekonomiku.


Vlakovú dopravu v Nemecku využíva denne zhuba 5,5 milióna cestujúcich a po železnici sa prepravuje asi jedna pätina nemeckého tovaru. Odborový zväz GDL má zhruba 20-tisíc členov, spoločnosť Deutsche Bahn zamestnáva približne 200-tisíc ľudí.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona