Firma BlackBerry dostala od akcionára ponuku na prevzatie

NETKY.SK • 24 September 2013, 08:22 • 2 min
Firma BlackBerry dostala od akcionára ponuku na prevzatie

TORONTO - Zástupcovia kanadského výrobcu mobilných telekomunikačných zariadení BlackBerry podpísali predbežnú dohodu o prevzatí svojím najväčším akcionárom. Spoločnosť o tom informovala v pondelok. Ponuku na prevzatie výrobca dostal od konzorcia firiem na čele so spoločnosťou Fairfax Financial Holdings, ktorá v bývalej hviezde kanadského priemyslu vlastní 10 % podiel. Konzorcium ponúklo sumu 9 USD za akciu v hotovosti, čím stanovilo hodnotu firmy na 4,7 mld. USD.

slovakia

left justify in out

V stanovisku spoločnosť BlackBerry členov konzorcia nešpecifikovala, mnohí analytici však predpokladajú, že k nim patria aj bohaté kanadské dôchodkové fondy, ktoré zvyknú investovať do aktív s dlhodobou návratnosťou. Firma má teraz čas do 4. novembra na získanie lepšej ceny, analytici však nepredpokladajú, že by sa ďalšia ponuka mohla objaviť. 

Ponúknutá cena je nižšia, než je obchodovaná trhová hodnota akcií BlackBerry, a výrazne nižšia než ich cena v časoch rozkvetu. Firma, ktorá v minulosti pôsobila pod názvom Research In Motion, na trh priniesla službu vysoko zabezpečených mobilných emailov, vďaka ktorým si jej produkty obľúbili mnohé firmy. Spoločnosť však neskoro zareagovala na zmenu preferencií užívateľov smerom k zariadeniam s dotykovou obrazovkou a stratila veľkú časť svojho trhového podielu v prospech zariadení od Apple a smartfónov s operačným systémom Android od Google. 

Predstavitelia BlackBerry v piatok varovali, že firma za celý druhý štvrťrok 2013 zaznamenala obrat z predaja iba 3,7 mil. svojich smartfónov a bude musieť odpísať takmer 1 mld. USD za nepredané zariadenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies