Firefox si zvolil Yahoo za štandardný vyhľadávač

NETKY.SK • 20 November 2014, 13:52 • 2 min
Firefox si zvolil Yahoo za štandardný vyhľadávač

SAN FRANCISCO - Spoločnosti Mozilla a Yahoo sa dohodli na päťročnom strategickom partnerstve.

slovakia

left justify in out

Yahoo sa tak už v decembri stane štandardným vyhľadávacím programom v rámci internetového prehliadača Firefox. Finančné podrobnosti zmluvy nie sú známe. Informoval o tom denník Handelsblatt.
   

Šéf Mozilly Chris Beard vysvetlil, že zmluva so spoločnosťou Google medzičasom vypršala a jeho spoločnosť využila možnosť vyskúšať aj ďalšie alternatívy, napríklad v Rusku sa štandardným vyhľadávačom stane Yandex. Beard zároveň zdôraznil, že používatelia si budú môcť aj naďalej zvoliť iný vyhľadávač.
     

Z hľadiska Mozilly ide o výraznú zmenu, nakoľko s Google spolupracoval od roku 2004 a veľká časť príjmov pochádzala práve z tohto partnerstva. Novej šéfke Yahoo Marisse Mayerovej sa podaril veľký úlovok, ktorý by mohol upadajúcemu vyhľadávaču nájsť nových používateľov. Trhové podiely Yahoo v USA v poslednom období medziročne klesli zo 6,1 na 5,6 %, kým Google od roku 2010 stúpa a medzičasom získal viac než 70 % trhu.
     

S problémami zápasí aj Firefox, ktorého podiel na tvrdo konkurenčnom trhu internetových prehliadačov v USA v októbri dosiahol len 14 %. Naproti tomu Google Chrome má podiel 21 % a trhovou jednotkou je Internet Explorer s podielom 58 %. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies