Fiodorov a spol. zmenili tvár NHL a tvorili majstrovské diela

NETKY.SK • 28 Október 2015, 14:17 • 2 min
Fiodorov a spol. zmenili tvár NHL a tvorili majstrovské diela

DETROIT - Keď pred dvadsiatimi rokmi hokejisti Detroitu zdolali Calgary 3:0 a o dva góly sa postarali Viačeslav Kozlov a Igor Larionov, fanúšikovia NHL sa začali učiť vyslovovať nový hokejový výraz "ruská päťka". O pár mesiacov neskôr ho už poznali všetci.

slovakia

left justify in out

Vtedajší tréner Red Wings, dnes už legendárny osemdesiatnik Scotty Bowman, urobil niečo, čo sa neodvážil nikto pred ním. Spojil päť hráčov z jednej krajiny do jednej formácie. K triu elitných ruských útočníkov Sergejovi Fiodorovovi, Igorovi Larionovovi a Viačeslavovi Kozlovovi priradil ich krajanov v obrane Vladimira Konstantinova a Viačeslava Fetisova. Dať dokopy výbušné ruské nátury bola prevratná zmena nielen pre Detroit, ale celý zámorský hokej. V sezóne 1995/96 hráči Detroitu nazbierali 62 víťazstiev a len jeden bod ich delil od historického maxima 132 bodov v podaní Montrealu zo sezóny 1976/77. Čo bolo ešte dôležitejšie "ruská päťka" v sezóne 1996/97 priviedla Detroit k prvému triumfu v Stanleyho pohári po 42 rokoch. O rok neskôr k ďalšiemu a v ročníku 2001/2002 zavŕšil fenomén Bowman v Detroite víťazný hetrik.

"Môj hlavný trik nespočíval v tom, že som nechal hrať Rusov spolu kompletné zápasy počas celej sezóny. To by nás súperi rýchlo prekukli a nasadili by proti nám svojich tvrdých mužov. Často som čakal do druhej či tretej tretiny, než som ich spoločne poslal na ľad a tým som zmiatol taktické plány súperovej striedačky,“ pochválil sa po rokoch Bowman.

Keď sa tréner Detroitu nečakane zbavil obávaného strelca Raya Shepparda a zo San Jose si na výmenu vzal 34-ročného Larionova, fanúšikovia Red Wings ohŕňali nosom. Genialitu tohto ťahu vtedy okrem Bowmana nevidel zrejme nikto. Práve hokejové myslenie a skúsenosti Larionova stmelili ruskú päťku natoľko, že sa stala najobávanejšou formáciou celej súťaže. "Mali sme vtedy priveľa pravých krídel. Nehľadal som prioritne centra, ale keď som videl na ponúkanom zozname Sharks meno Larionov, zbystril som a povedal si, že hráč s takým enormným hokejovým IQ by sa nám veru zišiel. Niekedy v tom čase sa zároveň zrodila myšlienka dať dokopy čisto ruskú päticu hráčov,“ vysvetlil Bowman pre server NHL. Tento nápad mu zabezpečil nielen obrovské úspechy s Detroitom, ale aj miesto v Sieni slávy NHL.

Ruská päťka predvádzala v najbližších rokoch v NHL to, čo zdobilo reprezentáciu bývalého Sovietskeho zväzu po tri desaťročia jej dominancie na majstrovstvách sveta a zimných olympijských hrách - rýchla kombinačná hra spojená s dôslednou kontrolou puku.


"Pamätám si, ako Larionov prízvukoval hráčom v šatni, že ak majú kontrolu nad pukom, kontrolujú aj zápas. Keď toto všetci pochopili, fungovalo to perfektne. Keď sa ruská päťka objavila na ľade, súper spanikáril a zrazu nevedel, čo má hrať," zaspomínal si súčasný generálny manažér Red Wings Ken Holland, ktorý bol vtedy asistentom GM.

Každý z členov "Russian Five" sa prejavoval osobitným spôsobom, hoci spolu odvádzali parádnu tímovú prácu. Fiodorov sa stal prvým európskym hráčom, ktorý získal prestížnu Hartovu trofej, čo bolo ocenenie jeho rýchlosti, perfektného korčuľovania a najmä vysokej produktivity. Konstantinov bol majstrom hry do tela a celkovo efektívneho bránenia. Fetisov bol univerzálny obranca s výbornou hrou dopredu, krídelník Kozlov vynikal presnou prihrávkou a účinnou strelou príklepom. Hra ruských hokejistov sa stala značkou Detroitu na dlhé roky dopredu a prinášala veľa úspechov.

"Títo chlapi vniesli do NHL úplne iný štýl hokeja. Dnes ním hrá veľa tímov a pochvaľujú si to. Keď boli tí piati na ľade, museli ste byť stále v strehu. Oni nielen že hrali hokej, oni na ľade vytvárali majstrovské diela," zakončil dnes 82-ročný Scotty Bowman.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona