Finter Bank Zürich zaplatí 5,4 mil. USD za urovnanie sporu v USA

NETKY.SK • 16 Máj 2015, 08:34 • 2 min
Finter Bank Zürich zaplatí 5,4 mil. USD za urovnanie sporu v USA

WASHINGTON - Švajčiarska Finter Bank Zürich súhlasila, že zaplatí Spojeným štátom 5,4 milióna USD (4,77 milióna eur) za urovnanie sporu s americkým ministerstvom spravodlivosti, ktorý sa týkal daňových únikov. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Finter Bank Zürich je tento rok už treťou švajčiarskou bankou, ktorá sa radšej dohodla na finančnom vyrovnaní, aby sa vyhla trestnému stíhaniu za to, že pomáhala klientom z USA vyhýbať sa plateniu daní.

 

Podľa americkej prokuratúry táto malá súkromná banka so sídlom v Zürichu a pobočkou v Lugane, evidovala 283 účtov spojených s USA, na ktorých bolo približne 235 miliónov dolárov. Americké ministerstvo spravodlivosti v roku 2013 ponúklo bankám možnosť dohody, ak dobrovoľne uznajú svoju vinu a poskytnú im údaje o účtoch klientov, ktorí sa snažili ukryť svoje aktíva v zahraničí a zatajiť príjmy pred americkými úradmi.

 

Finter v rokoch 2008-2011 pomáhala klientom z USA otvoriť si u nej účet a prijala aj klientov z iných švajčiarskych bánk, ktoré už americké úrady vyšetrovali pre napomáhanie daňovým únikom. Podobne ako iné podozrivé banky poskytovala americkým klientom celú škálu služieb, ktoré im umožnili ukrývať nepriznané aktíva a príjmy pred daňovými úradmi USA.

(1 EUR = 1,1328 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona