Fínsky prezident schválil vymenovanie nového premiéra Alexandera Stubba

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 14:21 • 2 min
Fínsky prezident schválil vymenovanie nového premiéra Alexandera Stubba

HELSINKI - Bývalý fínsky minister pre európske záležitosti a zahraničný obchod Alexander Stubb sa dnes stal novým fínskym premiérom.

slovakia

left justify in out

Vymenovanie Stubba schválil fínsky prezident Sauli Niinistö po tom, ako lídra liberálno-konzervatívnej Strany národnej koalície podporil parlament pomerom hlasov 96 ku 76. Ostatných 28 poslancov sa buď zdržalo, alebo neboli prítomní, uviedla tlačová agentúra AP.

 

Bývalý premiér Jyrki Katainen odstúpil v súvislosti so snahou obsadiť post v EK. Stubb vymenoval troch nových ministrov svojej 17-člennej vlády.

 

Neočakáva sa, že by koalícia piatich strán pred voľbami v apríli 2015 urobila veľké zmeny vo vládnej politike. Katainen, ktorý viedol Stranu národnej koalície od roku 2004, oznámil svoj odchod z postu straníckeho lídra a premiéra v apríli. Strana si 14. júna za jeho nasledovníka vybrala Stubba.

 

Stubb, ktorý je mimoriadne obľúbený u mladých voličov, chce, aby neutrálne Fínsko vstúpilo v nasledujúcich rokoch do NATO. Fínsko zdieľa 1340-kilometrovú hranicu s Ruskom, ktoré ostro vystupuje proti rozširovaniu Severoatlantickej aliancie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona