Fínsky premiér Stubb podal po prehre vo voľbách rezignáciu

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 13:23 • 2 min
Fínsky premiér Stubb podal po prehre vo voľbách rezignáciu

HELSINKI - Fínsky premiér Alexander Stubb podal po svojej porážke v nedávnych parlamentných voľbách rezignáciu. Prezident Sauli Niinisto prijal odstúpenie konzervatívneho politika, až do nástupu novej vlády ho však požiadal, aby naďalej vykonával povinnosti predsedu vlády, informovala agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Niinisto podľa jeho údajov tiež formálne poveril novozvoleného premiéra Juhu Sipiläho zo strany Fínsky stred, aby zostavil novú vládu. Sipilä v utorok novinárom povedal, že svojich koaličných partnerov oznámi budúci týždeň a vládny program a kabinet mieni predstaviť do jedného mesiaca. Nová koalícia by podľa neho mala pozostávať z "najmenej troch strán".

 

V parlamentných voľbách 19. apríla vo Fínsku zvíťazila sociálno-liberálna strana Fínsky stred, ktorú vedie podnikateľ a milionár Sipilä. V 200-člennom parlamente bude mať 49 kresiel. Na druhom mieste skončila populistická a euroskeptická Strana Fínov, ktorá získala 38 mandátov. Vládna Strana národnej koalície, na čele ktorej stojí stredopravicový premiér Alexander Stubb, skončila až tretia s 37 mandátmi. Hlavnou témou kampane bola zhoršujúca sa ekonomika Fínska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies