Fínsky premiér ponúka svoj dom ako ubytovňu pre utečencov

NETKY.SK • 5 September 2015, 11:48 • 2 min
Fínsky premiér ponúka svoj dom ako ubytovňu pre utečencov

HELSINKI - Fínsky premiér Juha Sipilä ponúkol svoj vlastný dom ako ubytovňu pre utečencov.

slovakia

left justify in out

Sipilä, ktorý je zároveň predsedom Strany stredu, to povedal v dnes zverejnenom rozhovore pre televíziu YLE s tým, že jeho rodina už nebude od začiatku budúceho roka potrebovať svoj dom v Kempele na severozápade Fínska. Zároveň vyzval svojich spoluobčanov, aby urobili to isté, informovali agentúry APA a Reuters. "Všetci by sme sa mali pozrieť do zrkadla a opýtať sa, ako môžeme pomôcť," povedal Sipilä.

 

 

Plán EÚ na prerozdelenie 120.000 utečencov, ktorí prišli do Grécka, Talianska a Maďarska, by mala byť podľa neho dobrovoľný. Zároveň vyjadril nádej, že Fínsko v tomto pôjde príkladom.

 

Premiérova rodina žila až do nedávna neďaleko mesta Oulu, kde 54-ročný Sipilä predtým pracoval ako podnikateľ. Pred rokom si kúpila nový dom vo štvrti Sibbo na východe Helsínk.

 

Sipilä je známy ako oddaný kresťan. Hlási sa k protestantskému hnutiu laestadiánov pomenovanom po evanjelickom farárovi Larsovi Levim Laestadiánovi.

 

Fínska vláda v piatok zverejnila odhad, podľa ktorého očakáva tento rok v krajine až 30.000 žiadateľov o azyl, čo je dvojnásobok oproti predchádzajúcej prognóze.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies