Fínsky premiér nepovažuje skorý vstup do NATO za reálny

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 11:15 • 2 min
Fínsky premiér nepovažuje skorý vstup do NATO za reálny

HELSINKI - Fínsky premiér Alexander Stubb vo štvrtok nevylúčil podanie prihlášky do NATO v najbližších štyroch rokoch, kedy bude jeho vláda pri moci. Zástanca vstupu do aliancie si však uvedomuje nesúhlas verejnosti s takýmto krokom, a to napriek pocitu zvýšenej hrozby zo strany susedného Ruska.

slovakia

left justify in out

Stubb po štvrtkovom rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom uviedol, že vstup Helsínk do NATO v blízkej budúcnosti nie je reálny. Vyzval však, aby krajina nevylučovala túto možnosť. Ako v tejto veci podotkol, "bolo by užitočné mať správu o kladoch a záporoch prípadného členstva v NATO".

 

Fínsko ako jedna z mála krajín EÚ nie je členom NATO. Členstvo v aliancii podľa výsledkov prieskumu zverejnených vo štvrtok podporuje menej ako 30 percent Fínov. Takmer 60 percent je proti. Fínsko, ktoré sa na začiatku druhej svetovej vojny stalo terčom útoku vtedajšieho Sovietskeho zväzu, zdieľa s Ruskom približne 1300-kilometrov dlhú hranicu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona