Fínsko zrejme sprísni podmienky pre udelenie azylu Somálčanom

NETKY.SK • 27 Október 2015, 13:11 • 2 min
Fínsko zrejme sprísni podmienky pre udelenie azylu Somálčanom

HELSINKI - Zlepšená bezpečnosť vo veľkých častiach Somálska znamená, že Fínsko pravdepodobne poskytne azyl menšiemu počtu Somálčanov prichádzajúcich do tohto severského štátu. Oznámil to dnes fínsky prisťahovalecký úrad.

slovakia

left justify in out

Do Európskej únie prišlo z vojnových či nebezpečných oblastí Blízkeho východu, Afriky a Ázie už vyše 680.000 utečencov a migrantov. Z tohto počtu ľudí približne 24.000 vstúpilo na územie Fínska. Škandinávska krajina aj EÚ však so situáciou zápasia a snažia sa ju zvládnuť, píše agentúra Reuters. Fínska prisťahovalecká služba uviedla, že vzhľadom na zlepšenú bezpečnosť v južnom a strednom Somálsku a v hlavnom meste Mogadišo nebudú všetci Somálčania prichádzajúci do Fínska posudzovaní ako "ľudia, ktorým hrozí osobné riziko, že sa stanú obeťou násilia".

 

Pri posudzovaní žiadostí Somálčanov o azyl sa teraz budú zvažovať individuálne okolnosti, pričom osobitná pozornosť bude venovaná zraniteľným skupinám vrátane žien a detí, dodala prisťahovalecká služba vo vyhlásení. Z počtu 24.000 uchádzačov o azyl, ktorí tento rok prišli do Fínska, približne 1900 pochádza zo Somálska a 17.000 z Iraku. Prisťahovalecká služba minulý týždeň sprísnila podmienky pre udelenie azylu irackým žiadateľom a zameriava sa viac na individuálne okolnosti. Služba ako dôvod uviedla zmenšenie rizika, že "sa stanú obeťou násilia".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies