Fínsko zasiahli najväčšie požiare za posledných 50 rokov. V Turecku a v Taliansku evakuovali dovolenkárov!

NETKY.SK • 31 Júl 2021, 17:52 • 2 min
Fínsko zasiahli najväčšie požiare za posledných 50 rokov. V Turecku a v Taliansku evakuovali dovolenkárov!

HELSINKI - Fínsko zasiahli najväčšie požiare za posledné polstoročie. Plamene ohrozovali dovolenkárov v tureckých a talianskych letoviskách. Úrady ich museli evakuovať po vode.

slovakia

left justify in out

Ako povedal pre agentúru AFP šéf miestnych hasičov Jarmo Haapanen, požiar vznikol neďaleko prístavného mesta Kalajoki v provincii Oulu.

 

Európa čelí klimatickým zmenám

Následne sa však rozšíril aj do ostatných oblastí. Aktuálne sa hasičom podarilo požiar dostať pod kontrolu, aby plamene udržali už v zasiahnutej oblasti. Haapenen zdôraznil, že ohniská ešte nie sú úplne uhasené, kým sa tak stane, môžu uplynúť ešte dva či tri týždne

 

Podobne ako zvyšok Európy aj Fínsko bojuje s vysokými teplotami, na ktoré si budú musieť obyvatelia časom zvyknúť. Šéf hasičov vyjadril presvedčenie, že ide o prejavy klimatických zmienpožiare sa budú objavovať čoraz častejšie.

 

 

Aktuálne úrady nepotvrdili žiadne obete či zranených. Do akcie bolo zapojených 250 príslušníkov bezpečnostných zložiek štátu a štyri vrtuľníky. Podľa expertov ide o najväčší požiar za posledné polstoročie. Naposledy sa Fínsko musela s podobnou situáciou vysporiadať v roku 1971.

 

Z letovísk evakuovali dovolenkárov

S obrovskými požiarmi bojujú aj hasiči v Taliansku a vTurecku, kde museli dokonca z letoviska MuglaAntalya evakuovať  4 000 dovolenkárov. Situácia bola natoľko vážna, že museli ľudí  odvážať na lodiach, pretože okolie hotelov obkľúčili plamene.  

 

V Turecku bojujú s mohutnými lesnými požiarmi už tretí deň. Tie vypukli na štyroch miestach vrátane obľúbených turistických rajov. O život prišli štyria ľudiadesiatky utrpeli zranenia.

 

 

Odborníci hovoria, že požiare sú síce v krajine v letnom období bežné, tento rok sú však oveľa intenzívnejšie. Tento jav pripisujú, podobne ako vo Fínsku, klimatickej zmene.

 

Rovnaký názor však nezdieľajú niektorí vládni predstavitelia, ktorí prišli s nepodloženou špekuláciou, že požiare úmyselne založila separatistická Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Ankara považuje za teroristickú organizáciu.

 

Prečítajte si tiež: V tureckej Antalyi vypukol požiar na štyroch miestach! Oheň sa pokúša zastaviť 15 helikoptér!

 

Sicília a Catania v plameňoch

Lesné požiare komplikujú situáciu aj v Taliansku, kde vznikli viaceré ohniská. Pre dym z požiaru bolo dočasne uzatvorené letisko na talianskom ostrove Sicília, pričom plamene sa rozhoreli aj neďaleko letoviska Catania.

 

Podobne ako v Turecku museli úrady na lodiach evakuovať dovolenkárov z hotelov. Pred uhorením takto  zachránili približne 150 ľudí

 

Smutným zistením je, že niektoré požiare úmyselne založili podpaľači. Situáciu komplikujú tiež vysoké teplotyobrovské suchá, ktoré v posledných týždňoch krajinu poriadne potrápili.

 

Meteorológovia varujú, že juh Európy zasiahne vlna horúčav. Tá by mala pretrvať minimálne do  6. augusta. 

 

Podľa úradu civilnej ochrany hrozí najvyššie riziko požiaru v sobotu na severe a východe Sicílie, kde sa teploty vyšplhajú až do 40 stupňov Celzia. Obrovské škody v súvislosti s požiarmi rátajú aj na ostrove Sardínia a v regiónoch Apúlia, Kalábria, Lazio a Kampánia.

 

Mohlo by vás zaujímať: Európu potrápia extrémne horúčavy. Budú padať teplotné rekordy!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies