Fínsko zápasiace s recesiou hlási stúpajúci prílev migrantov

NETKY.SK • 18 September 2015, 16:12 • 2 min
Fínsko zápasiace s recesiou hlási stúpajúci prílev migrantov

HELSINKI - Fínsky premiér Juha Sipilä dnes vyhlásil, že prílev migrantov prúdiacich do krajiny zo susedného Švédska je čoraz vyšší. Ekonomická situácia Fínska zápasiaceho s recesiou je podľa neho už teraz oveľa menším problémom než utečenecká kríza.

slovakia

left justify in out

"Domnievam sa, že naša ekonomická situácia sa stala menším problémom než akým je výzva zo strany utečencov... Monitorujeme teraz situáciu hodinu za hodinou," uviedol Sipilä, ktorého citovala agentúra Reuters.
Fínska vláda uviedla, že v priebehu tohto roka už do krajiny dorazilo vyše 11.000 migrantov prevažne z Iraku, pričom v počas celého minulého roka ich bolo dohromady približne 3600.


Situácia sa podľa vlády zhoršuje najmä pri pohraničnom meste Tornio, ktoré utečencom slúži ako priechod.
Vyše 500 migrantov dorazilo len v priebehu štvrtka do Fínska tranzitom cez Švédsko, pričom vláda v Helsinkách očakáva, že v priebehu dnešného dňa ich bude ďalších 1000. Fínsko minulý týždeň súhlasilo s prijatím dvoch percent z avizovaného počtu 120.000 prerozdelených utečencov, povinné kvóty však krajina aj naďalej odmieta.


Tamojšia vláda sa zároveň snaží o zníženie finančných príspevkov vykazovaných na žiadateľov o azyl - v súčasnosti predstavujúcich 316 eur na osobu mesačne, ako aj príspevkov vynakladaných na integráciu týchto osôb do spoločnosti. Fínsko zároveň plánuje zvýšiť daň z kapitálových výnosov a daň z príjmov vysokopríjmovým skupinám obyvateľstva, aby sa ľahšie vyrovnalo s nákladmi spojenými s migrantmi.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies