Fínsko vypadlo zo skupiny štátov s najvyšším ratingom AAA

NETKY.SK • 11 Október 2014, 11:01 • 2 min
Fínsko vypadlo zo skupiny štátov s najvyšším ratingom AAA

HELSINKI - Malá skupina krajín s najvyšším ratingom sa v piatok (10. októbra) opäť zmenšila, keď o špičkový AAA rating prišlo Fínsko. O jeden stupeň mu ho znížila agentúra Standard & Poor's (S&P). Ako dôvod uviedla dlhotrvajúce problémy v oblasti ekonomického rastu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Agentúra S&P tak hodnotí úverovú spoľahlivosť Fínska momentálne na úrovni AA+. Výhľad stanovila agentúra stabilný, čo znamená, že v blízkej budúcnosti nepredpokladá ďalšie zníženie ratingu. Krok S&P zároveň znamená, že trojáčkový rating od všetkých troch hlavných ratingových agentúr majú z krajín eurozóny už len Nemecko a Luxembursko.
      

Od nástupu finančnej krízy zaznamenáva Fínsko problém s opätovným naštartovaním hospodárskeho rastu. Zatiaľ sa mu stále nepodarilo dostať späť na úroveň ekonomického rastu z roku 2008, teda tesne pred rozšírením krízy. Problémy fínskej ekonomiky spôsobuje najmä pretrvávajúca kríza v eurozóne, ktorá severskej krajine znižuje export, ale aj ťažkosti vo fínskych kľúčových sektoroch, ako je papierenské odvetvie a niekdajšia úspešná výroba mobilných telefónov. K tomu sa najnovšie pridala kríza na Ukrajine.
      

Očakáva sa, že fínska ekonomika klesne aj v tomto roku, už tretí rok po sebe. Na budúci rok sa predpokladá len mierne oživenie. "Dôvodom zníženia (ratingu Fínska) je náš predpoklad, že fínsku ekonomiku môže čakať dlhé obdobie stagnácie, a to v dôsledku starnúcej populácii a redukujúcej sa pracovnej sile, ďalej slabnúcemu dopytu na zahraničných trhoch, strate podielu na svetovom trhu v oblasti kľúčových informačných technológií, štrukturálnemu zníženiu výdavkov v dôležitom lesníckom a papierenskom sektore a relatívne rigídnemu pracovnému trhu," uviedla S&P.
      

Podľa ministra financií Anttiho Rinneho je rozhodnutie S&P nepríjemné, no nie neočakávané či dramatické. Dodal, že rastové vyhliadky fínskej ekonomiky sa zhoršili, ale vláda už prijala opatrenia na riešenie tejto situácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona